Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spel med luft under vingarna på Klippans bruk

Högt flygande planer

MUSIKAL

Regi: Annika Kofoed, manus: Annika Kofoed, Bim Wikström, musik: P-O Nilsson, sångtexter: P-O Nilsson, Bim Wikström.

I rollerna: Thérèse Andersson Lewis, Frida Bergh, Stefan Clarin, Andreas Eldeen och Albin Ganovic med flera.

Fredag 30 juni. Spelas på Klippans bruk till 23 juli.

Alla sjunger om ”Högt flygande planer” och pekar mot en fiktivt blå himmel med hopp om gott väder så att flygplanen kan lyfta. Men i verkligheten faller regnet tungt under premiären. Nå, spelglädjen värmer så föreställningen lyfter trots vädret uppe bland molnen.
Den femte upplagan av Bruksspelet i Klippan är en charmig, medryckande musikal. Den placeras i 1920-talet, i vardagslivet på bruket och flygskolan i Ljungbyhed, inramad av tidens händelser. Flygets genombrott, husarernas machoideal, kvinnans rösträtt och individens nya möjligheter att förverkliga sina drömmar.
Här ges plats för konfliktfyllt familjeliv (”Försvinn ur mitt liv” sjunger paret Berggren/Frida Bergh och Stefan Clarin). Men det är inte något socialrealistiskt drama utan en mix av historisk exposé, pedagogisk pekpinne och frodigt fabulerande.
Bild: Niklas Gustavsson
Ett brett känsloregister med humor och drama, komik och tragedi. De kvinnliga huvudrollerna, musikalartisterna Thérèse Andersson Lewis som Sveriges första kvinnliga flygare fröken Elsa Andersson och Frida Bergh som kvinnokämpen Siv Berggren, har imponerande röstresurser och scenrutin. Stefan Clarin visar än en gång att han äger en stämma med omfång, klang och styrka. Albin Ganovic triumferar när hans kreativa figur Fred får medvind i en revy med berlinskt cabaretstuk.
Dussinet omväxlande och tidstrogna musiknummer. Melker Sörensens koreografi ger stuns i dansen. Den avlånga scenen utnyttjas fyndigt. Regissören skapar dynamik i solopartier och ensemblespel. Men storyn har väl många trådar att knyta ihop. Finalens stora shownummer möts av publikens bifall, men summan av de enskilda beståndsdelarna är större än helheten.
Gå till toppen