Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manifestation i Norra Hamnen mot fiskars lidande

Under söndagsförmiddagen genomförde djurrättsorganisationen Helsingborg Fish Save sin första manifestation. Ett 20-tal aktivister, från hela Sverige, samlades i Norra Hamnen.

– Vi vill framförallt belysa två aspekter, att fiskar är kännande individer och att våra hav håller på att bli utfiskade, säger initiativtagaren Martina Sögaard.
Organisationen är den första djurrättsgrupp i Sverige som enbart fokuserar på fiskars rätt att leva och att inte exploateras.
Martina Sögaard anser att fisken är ett djur som är bortglömt och eftersom Helsingborg är en hamnstad är det viktigt att belysa fiskarnas situation just här – det stora målet är att alla ska bli veganer.
Martina Sögaard är initiativtagare till Helsingborg Fish Save.Bild: Rebecca Zhu Hansson/Helsingborg Fish Save
– Alla är välkomna att vara med på våra manifestationer, men vi fokuserar inte på att värva medlemmar. Genom att belysa att fiskar är kännande individer vill vi uppmuntra människor att bli veganer, säger hon.
Aktivisterna bar skyltar som bland annat visade upp fiskar som dödats för konsumtion och som lider till följd av fiske. Trots att många ifrågasatte varför gruppen stod där och vad de står för var Martina Sögaard nöjd med dagen.
Med hjälp av skyltar ville aktivisterna upplysa helsingborgarna om fiskars lidande.Bild: Rebecca Zhu Hansson/Helsingborg Fish Save
– Det var mycket folk i hamnen trots att det var molnigt och regnigt. Många var nyfikna och ville diskutera, säger hon.
Hon ser även positivt på den kritik gruppen fick ta emot av människor som inte håller med om aktivisternas budskap.
– Jag tycker det är bra att människor reagerar, även om de reagerar negativt. Det visar att de känner någonting och att vi gör skillnad. Det var en man, som är hobbyfiskare, som blev lite aggressiv. Vi stod ju i en rad och han skulle tvunget gå emellan oss och då tyckte han det var okej att putta på en av våra aktivister, säger Martina Sögaard.
Efter manifestationen la gruppen ut rosor som minne för de fiskar som slaktats.
Rosor placerades som minne för dödade fiskar.Bild: Rebecca Zhu Hansson/Helsingborg Fish Save
Organisationen kommer att hålla fler manifestationer i framtiden. Dessa planeras till Råå hamn och Norra Hamnen.

Helsingborg Fish Save

Helsingborg Fish Save är en del av ett globalt nätverk, The Save Movement, som består av grupper runtom i världen som bevittnar bondgårdsdjurs väg till slakt med målet att bland annat uppmuntra folk till att bli veganer.

Gå till toppen