Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Få asylsökande trots avskaffade kontroller

Under första halvan av året har ett lågt antal personer sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverket. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Det har varit fortsatt få asylsökande under första halvan av år 2017. Migrationsverkets halvårsrapport visar att omkring 220 - 350 personer i veckan har sökt asyl.
Avtalet mellan EU och Turkiet som slöts i mars 2016 pekas ut som en anledning till att färre asylsökande kommer till Sverige.
"Gränskontrollerna på västra Balkan, i Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och tillfälliga lagen spelar också stor roll", säger Cecilia Tuvesson, på Migrationsverkets omvärldsenhet i ett pressmeddelande.
Den 4 maj i år avskaffades id-kontrollerna och Georgien och Ukraina har blivit viseringsfria länder mot EU, men det har inte lett till fler asylsökande i Sverige.
"Vi trodde att vi kanske skulle få se en ökning av framför allt ensamkommande barn då id-kontrollerna upphörde, men så har inte skett. Dessutom ska man komma ihåg att både id-kontrollerna kan återinföras och viseringsfriheten dras tillbaka om antalet asylsökande skulle öka kraftigt", säger Cecilia Tuvesson.
Gå till toppen