Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få asylsökande trots avskaffade kontroller

Under första halvan av året har ett lågt antal personer sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverket. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Det har varit fortsatt få asylsökande under första halvan av år 2017. Migrationsverkets halvårsrapport visar att omkring 220 - 350 personer i veckan har sökt asyl.
Avtalet mellan EU och Turkiet som slöts i mars 2016 pekas ut som en anledning till att färre asylsökande kommer till Sverige.
"Gränskontrollerna på västra Balkan, i Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och tillfälliga lagen spelar också stor roll", säger Cecilia Tuvesson, på Migrationsverkets omvärldsenhet i ett pressmeddelande.
Den 4 maj i år avskaffades id-kontrollerna och Georgien och Ukraina har blivit viseringsfria länder mot EU, men det har inte lett till fler asylsökande i Sverige.
"Vi trodde att vi kanske skulle få se en ökning av framför allt ensamkommande barn då id-kontrollerna upphörde, men så har inte skett. Dessutom ska man komma ihåg att både id-kontrollerna kan återinföras och viseringsfriheten dras tillbaka om antalet asylsökande skulle öka kraftigt", säger Cecilia Tuvesson.
Gå till toppen