Signerat

Ola Tedin: Människan går före kameran på festivalen.

Föräldrar till tonåringar kan bli ett bra komplement till polisen när det är musikfestival.Bild: Pontus Lundahl/TT
En minister vill kameraövervaka festivaler. Säpo vill kameraövervaka för att förhindra terror. Regeringen funderar också på att ersätta gränskontrollerna med smarta kameror.
Ständigt denna kameraövervakning.
Rapporter om våldtäkter och andra sexuella övergrepp på musikfestivaler och andra stora sammankomster återkommer dessvärre i sommarens nyhetsflöde. I veckan som gick meddelade ledningen för Bråvallafestivalen att den lägger ner, årets upplaga blir den sista. Beskedet kom efter att flera övergrepp rapporterats på den populära Norrköpingsfestivalen, som lockar en stor och ung publik.
Enligt SVT har totalt fyra anmälningar om våldtäkt, 23 anmälningar av sexuellt ofredande plus ett fall av sexuellt tvång kommit in under evenemangets gång. Efter Bråvallas avslutning tog festivalen Putte i parken vid i Karlstad. Tyvärr med två rapporterade fall av sexuellt ofredande under det första dygnet.
Situationen fick jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att reagera. ”[Vi har] flera förslag som handlar om kameraövervakning som är relevant just för festivalsituationer”, sade Regnér till SVT. Hon får stöd av Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz. ”Jag är otroligt trött på den flathet som finns och jag tycker vi daltar för mycket med förövare”, skrev den stridbare advokaten i en kommentar.
Kameraövervakning tas av och till upp som någon form av universalmedel mot brottslighet. Effekterna är dock omtvistade och fungerar olika bra på olika typer av brottslighet.
Brottsförebyggande rådet, Brå, gjorde en studie med anledning av att lagen ändrades 2013 och gjorde det enklare att sätta upp en kamera på allmän plats. Bland annat kom man fram till att övervakningskameror var bättre på att förhindra egendomsbrott än våldsbrott. En kamera i ett parkeringshus verkar alltså hämmande på bilinbrotten i klart högre grad än en kamera i tunnelbanan förhindrar misshandel.
Enligt Brå fungerar dock kameraövervakning på ställen där det rör sig mycket folk om den kombineras med traditionella brottsbekämpningsmetoder. Till exempel genomfördes på Stureplan i Stockholm ett försök där en kameraoperatör stod i kontakt med poliser på gatan som larmades om en situation på skärmen verkade urarta till slagsmål.
Givetvis skulle ett liknande system kunna användas på musikfestivaler och andra platser som visat sig vara högriskområden för övergrepp och som drabbat särskilt unga kvinnor. Det skulle säkert också lugna många av de föräldrar som oroar sig för sina ungdomars säkerhet när de åker på festival.
Det finns emellertid en genväg för säkerhet och trygghet på festival som en del tonårsföräldrar upptäckt och som kan rekommenderas: Åk med själv. Alla festivaler behöver volontärer som hjälper till och de flesta tar emot frivilliga med öppna armar.
Och ju fler vettiga vuxna på plats, desto tryggare för alla. Människor är alltid bättre än maskiner.
Gå till toppen