Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säpo: Tretusen våldsbejakande extremister hotar Sverige

Nazister håller möte. Vänsterextremister befaras gå till motaktion. Och ovanpå det: Hotet om ett islamistiskt terrordåd i Visby.
"Vi har dimensionerat vår insats efter hotbilden och är väl förberedda", säger Säpochefen Anders Thornberg.

Aldrig förr har politikerveckan i Almedalen varit så välbevakad som i år.
Visbys gator vimlar av poliser, många beväpnade med automatvapen. Övervakningskameror har monterats på strategiska platser. Gränder blockerats med betongblock för att göra terrorattacker likt den på Drottninggatan i Stockholm i april omöjliga.
– Vi har drygt tvåhundra av våra skyddspersoner här. Plus mycket allmänhet. För vår del är detta ett av de absolut största evenemangen, säger Säpochefen Anders Thornberg till Sydsvenskan och HD.
"Skyddspersoner" syftar på de personer i centrala statsledningen som Säpo har till ansvar att skydda, med livvakter när det bedöms nödvändigt: ministrar, riksdagsledamöter och vissa topptjänstemän.
På ett seminarium på måndagen preciserade Anders Thornberg hur många "våldsbejakande extremister" av olika slag det finns i Sverige: Totalt runt 3 000, varav drygt 2 000 islamistiska extremister, resten höger- och vänsterextremister.
Det handlar om "personer som begår våldsbrott eller uppmanar andra att begå brott" riktade mot samhället.
Enligt Säpo kommer det största hotet från den islamistiska miljön, det vill säga i första hand anhängare till Islamiska staten. Den uzbekiske IS-anhängaren Rakhmat Akilovs dödliga vansinnesfärd på Drottninggatan i april har förstärkt hotbilden mot Visby.
Men det faktum att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att propagera på hamnplan fredag-söndag oroar också.
Flera individer och organisationer har valt att bojkotta Almedalen, med motiveringen att de känner sig hotade av nazisterna.
– Det indikerar att de här personerna i NMR har ett stort skrämselkapital, säger Säpos analyschef Ahn-za Hagström.
En stor del av nazisterna är dömda för våldsbrott, bland annat NMR-ledaren Simon Lindberg från Kristianstad, som fällts för misshandel vid en attack mot RFSL:s lokal i hans hemstad.
Inför politikerveckan har Säpo, timme för timme, följt aktiviteten på nazistiska sajter, men också bland våldsbejakande extremister på vänsterkanten, som AFA. Detta för att bedöma risken för attentat eller kravaller när höger- och vänsterextremister brakar ihop.
– Vi hämtar in all upptänklig information och tar in det i våra databaser och gör hotbildsbedömningar. Vi tittar på öppna källor, vi läser webbsajter och vi har informatörer. Vi gör allt vi har laglig grund för att hämna in information, förklarar Anders Thornberg.
– Sen bakar vi ihop det här, gör en hotbild och dimensionerar och agerar efter den hotbilden.
Gå till toppen