Signerat

Ola Tedin: Arbetsförmedlingen förmedlar bidrag, inte jobb.

Dags att ta ner skylten?Bild: Niklas Gustavsson
Arbetsförmedlingen borde läggas ner. Den slutsatsen drar Svenskt Näringslivs Carola Lemne i ett utspel.
Hon anser att AF har spelat ut sin roll och att dess uppgifter lika gärna kan skötas av privata aktörer som till exempel bemanningsföretag. Myndighetsutövningen skulle dessutom lika gärna kunna skötas av Försäkringskassan.
"Slutsatsen blir att man skulle kunna lägga ner Arbetsförmedlingen helt och hållet och lägga ut uppdragen på andra aktörer. Vi tror att det både skulle bli bättre resultat och mycket billigare", sade Lemne på tisdagen.
Arbetsförmedlingen sysslar mycket med bidragsförmedling. Redan vid inskrivningen möts den arbetslöse av det bistra budskapet: ingen daglig jobbsökande aktivitet, ingen a-kassa. Fokus hos den inskrivne blir därefter.
Att den arbetslöse förväntas söka många jobb och på orter en bit bort från hemorten är givetvis bra. Men kraven på att varje månad rapportera in så många sökta jobb som möjligt är heller inte optimalt. För AF kräver att man söker jobb. Vilka som helst går bra, bara man redovisar sina sökningar månadsvis. Resultatet blir att arbetsgivare får irrelevanta ansökningar att hantera. I stället för att välja mellan intressanta sökanden får de sitta och sålla bort ansökningar från sådana som inte är kvalificerade.
Tillsammans med Försäkringskassan och Migrationsverket hör Arbetsförmedlingen till de myndigheter som har lägst förtroende bland allmänheten. När Sifo konstaterade en ny bottennotering för ett år sedan lovades bättring. Men under måndagen kom ytterligare en undersökning som bekräftade det låga förtroendet.
AF hanterar enorma resurser varje år, omkring 80 miljarder kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som försvaret kostar. I förhållande till storleken på budgeten borde det dåliga förtroendet därför utgöra något slags rekord.
Tänk tanken att stora delar av landets befolkning år efter år tyckte att försvaret gjorde ett uruselt jobb.
Bara det är tillräckligt för att ta förslaget att låta andra utföra delar av Arbetsförmedlingens uppgifter på allvar.
Gå till toppen