Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Här är HD:s 150-årsrabatt

Rådhustorgets rabatt är i år ännu tjusigare än vanligt visar en enkät gjord på HD:s redaktion. Fast kanske är vi partiska, rabatten är nämligen inspirerad av tidningens 150-årsjubileum.

Rabatten på Rådhustorget i Helsingborg har smyckats för att hylla att HD fyller 150 år.Bild: Tom Wall
– Vi funderade ett tag på hur vi skulle göra, innan vi tog fasta på färgerna. Blått och vitt är HD:s färger och de gör sig också bra i en rabatt, säger landskapsarkitekt Pamela Sjöstrand som utformat årets rabatt på Rådhustorget.
Rabatten är anlagd i tre nivåer, med högre växter ju längre in mot mitten man ser. Den skira växtligheten i ljusa färger för tankarna till en svensk sommaräng.
Många tyckte att rabatten påminde om en svensk sommaräng.Bild: Tom Wall
– Den är ännu bara i sin linda, som finast kommer den att vara i augusti, när allt slagit ut ordentligt. Längst in i mitten kan man fortfarande bara ana nicotianan som kommer att växa upp till runt en och en halv meter, säger Pamela Sjöstrand.
Andra blommor i rabatten är silverek, grusnejlika, olika lobelior, drakmynta, salvior, vädd och fingerborgsblomma. Och mer därtill.
Solveig Aplander Rosencrantz och maken Bengt Aplander passade inte bara på att ta en kopp kaffe utan läste också lite i nytrycket av HD.s första nummer.Bild: Tom Wall
– Vi har använt 25 sorters blommor. Det är faktiskt färre än förra året men istället har vi satt mer av varje blomma. Tanken är att detta ska vara ett fluffigt blomsterhav, HD-havet, säger kollegan Anna Karlberg, som är den andra halvan av duon bakom rabatten.
En speciell liten ö i blomsterhavet väcker dock en smula förtret.
– Den lila där har nog smugit sig in utan vår försorg. Det är en digitalis och den bryter färgmönstret, säger Pamela Sjöstrand självkritiskt.
Blommorna kommer att stå kvar till mitten eller slutet på september beroende på vädret.Bild: Tom Wall
Så digitalisen ska inte symbolisera att tidningen blivit digitaliserad?
– Jo så är det förstås, säger Anna Karlberg och lyckas le trots den dåliga ordvitsen.
Under invigningen bjöd tidningen på kaffe och kaka till de som stannade för att titta på blomsterprakten. Gurli och Torsten Jönsson var ett par av de som passade på att få en gratis fika.
"Jag har haft tidningen i femtio år. Den har blivit ganska dyr, men man kan inte var utan den." säger Gurli Jönsson, här med maken TorstenBild: Tom Wall
– Rabatten är verkligen jättefin. Jag tror att växterna gillar det här fuktiga vädret som vi haft, säger Gurli Jönsson.
Maken Torsten är mer tveksam.
– Jag är nog mest här för kaffet. Fast jag måste säga att blomstren är något visst för ögat, säger han och får genast mothugg av frun:
– Ja, men kaffe har vi ju hemma. Vi måste ju få se blommorna också.
Många passade på att prata med HD:s chefredaktör Jonas Kanje, som förstås var på plats.Bild: Tom Wall
Gå till toppen