Trafik

Tågtrafiken igång igen efter stoppet i Kävlinge

Tågtrafiken är igång igen efter tågstoppet i Kävlinge. Stoppet har påverkat trafiken mellan Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg under större delen av tisdagen. Orsaken var ett signalfel.

Klockan 17.06 skickade Trafikverket ut ett meddelande om att trafiken var igång igen.
– Går trafiken igång normalt så kan man bara förvänta sig smärre förseningar, säger Eva Nordén, pressinformatör på Trafikverket.
Skånetrafiken uppger på sin hemsida att bussar ska ha ersatt tågtrafiken på sträckorna Malmö – Landskrona och Lund – Helsingborg och omvänt under tågstoppet.
På tisdagseftermiddagen fick resenärer mellan Helsingborg och Malmö vänta på ersättningsbussar i Landskrona. Taxichaufförer erbjöd taxi till Malmö för 100 kronor.Bild: Petra Länsman Berglund
Tågproblemen har pågått under stora delar av dagen. Det förväntades, till en början, att vara stopp i tågtrafiken genom Kävlinge till klockan 11.00.
– De säger i högtalarna att det ska komma bussar, men vi har väntat på dem i femtio minuter nu, sa Charlotte Pehrson, som väntade i Glumslöv, strax innan klockan tio.
En stund efter klockan 11.00 meddelade Trafikverket att det var fortsatt stopp i tågtrafiken genom Kävlinge och att trafiken beräknas köra igen senare under eftermiddagen, tidigast från klockan 17.00.
– Det är ett väldigt allvarligt signalfel som påverkar alla fem spåren som går förbi platsen. I många fall när det är signalfel kan man använda ett annat spår. Men i det här fallet är alla spåren påverkade och därför får man ett totalstopp som påverkar så ofantligt många människor, sa Veronika Gustafsson, presskommunikatör på Trafikverket.
Anledningen till att stoppet drog ut på tiden, är att de första teknikerna på plats inte kunde hitta felet.
– Därför behövde vi kalla in den bästa expertisen, sa Veronika Gustafsson.
Läs alla artiklar om: Signalfel i Kävlinge
Gå till toppen