Signerat

Tobias Lindberg: Nu tömmer Andersson själv ladan. Utan att få mycket för det.

Moderaternas Elisabeth Svantesson.Bild: Henrik Montgomery/TT
I ett utspel efter valet 2014 hävdade finansminister Magdalena Andersson (S) att det var "helt tomt i ladan" efter alliansens tid vid makten. Trots att den borgerliga kvartetten fått lovord från ekonomkåren för sin hantering av statsfinanserna ville hon få det till att det sparats så lite att åtstramningar var hennes enda alternativ.
Så kom högkonjunkturen. Hjulen snurrar nu fortare än på länge i den svenska ekonomin. Prognoserna skrivs upp för tillväxt och sysselsättning. Det borde vara guldläge för staten att spara en slant. Men det gör inte Andersson. Finanspolitiken är så expansiv att Finanspolitiska rådet kallade det för "uppseendeväckande" i sin årliga rapport.
På onsdagen var det alliansens tur att reagera.
"Respektera det nya överskottsmålet. Se till att spara i ladorna", sade Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Elisabeth Svantesson, vid en pressträff i Visby på onsdagsmorgonen. Tillsammans med sina kollegor från de övriga allianspartierna gick hon till storms mot att regeringen inte bara spenderar svårförsvarligt mycket pengar, utan också satsar på sådant som ger väldigt liten effekt.
I rapporten En bortslösad högkonjunktur påpekar den borgerliga kvartetten att Sverige står allt längre ifrån regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet. Även om det överlag blivit lättare att få jobb på senare år ökar arbetslösheten inom så kallade utsatta grupper. I brist på enkla jobb kommer de helt enkelt inte in på arbetsmarknaden, vilket är illvarslande.
"I en högkonjunktur ska alla människor ha möjlighet att komma in", påpekar Svantesson.
Men regeringen vägrar envist att vidta åtgärder som skulle kunna öppna för fler enkla jobb. Istället har det satsats på traineejobb och extratjänster – till stora kostnader, men med väldigt liten effekt.
Av de 32000 traineejobben som siktet ställts på har det hittills blivit 473. Och av de ursprungligen utlovade 31000 extratjänsterna har det blivit 3 713. Allianspartierna tar inte till överord när de kallar detta för ett arbetsmarknadspolitiskt haveri.
Fast M, C, L och KD har inte heller några klara lösningar, även om de påstår att de talat sig samman om vad som bör göras.
"En annan väg är möjlig", framhöll de i rapporten.
Så sant. Ska ladan tömmas i högkonjunktur måste det åtminstone vara tydligt att satsningarna ger långsiktigt goda effekter för landet.
Läs alla artiklar om: Almedalen 2017
Gå till toppen