Helsingborg

David sluter cirkeln, är det tänkt…

David Åberg är en gladlynt nästan 44-årig ungdom. Han är en sån där filur som alltid får alla runt omkring sig att skratta och må bra. Det är aldrig en lugn stund när David är med, och han har konstant något lurt på gång. Att han sen har varit med i Team Rynkeby Helsingborg sedan starten 2013, gör ju inte saken sämre. Men nu är det sista gången han är med, säger han för tredje gången.
Victor och Calle tycker att de har en tokig och kul pappa, och det kan man ju bara hålla med om. Davids fru Åsa kan däremot ibland känna att hon har tre barn. Ja det kanske inte alltid är så lätt att leva med någon där det ständigt händer saker.
– Jag är ju lite otålig och sprallig, och det händer alltid nåt kring mig. Klantiga grejer och roliga grejer. Mitt liv är ständigt i förändring, säger David med ett skratt.
Det som slår mig är att man aldrig vet vad David ska hitta på. Han är full av idéer och glada upptåg och man undrar verkligen var han får allt ifrån.
Tekniknörd
David beskriver sig själv som en tekniknörd, han älskar tekniska prylar och gillar idén med att vi genom teknik utvecklar världen till det bättre. Konstigt nog är David skeptisk till alla spel som finns på marknaden. Han gillar inte förändringen i samhället där de mänskliga och sociala relationerna blir lidande, och det kan man ju förstå med en kille som inte gärna är tyst mer än 2 sekunder i sträck.
Teknikspåret blev också hans yrkesval, och han arbetar sedan 20 år inom IT-branschen, idag på ett datalagringsföretag, NetApp. Jobbet innebär många resor och då är Team Rynkeby ett bra ställe att landa i på hemmaplan, där han kan upprätthålla sitt sociala nätverk. Och att David hittat vänner för livet genom cyklingen är det ingen tvekan om.
Varför Team Rynkeby?
David var med och startade upp Ride of Hope i Sverige tillsammans med Barncancerfonden och hans dåvarande arbetsgivare Microsoft. När Team Rynkeby startade i Helsingborg 2013, kändes det naturligt att hoppa på, då som cyklist. Han fortsatte sedan som servicechef 2014-2016. Och nu är det då dags att cykla igen.
De första åren skedde allt lite mer oplanerat, allt man gjorde var ju för första gången, och det hade sin charm enligt David. Med åren har vi fått en bättre struktur och ett tydligare fokus vilket är en förutsättning för ett lyckat arbete. David har ingen koppling till barncancer, men har upplevt vuxencancer på nära håll, och känner därför starkt för att vara med i kampen om att utrota barncancer.
Vad är det bästa med Team Rynkeby?
– Gemenskapen i projektet är det absolut bästa, svarar David direkt på min fråga. Och att man hjälper till att göra gott för någon annan, samtidigt som man gör något gott för sig själv. Det är en enorm drivkraft i Team Rynkeby där vi skapar starka band mellan oss i laget och med alla andra som är engagerade på ett eller annat sätt, fortsätter David.
Från resan vi gör tillsammans kommer ju också alla fantastiska minnen, händelser och alla känsloutbrott, som är både positiva och negativa. Enligt David går alla som medverkat i någon slags eufori i veckor efter hemkomsten till Sverige. Visst låter det härligt?
Vilken är din roll?
I år har David tagit rollen som den stöttande och peppande. Han säger själv att han fortsätter sitt servicejobb, men denna gång på cykel. Han vet att vi alla kommer klara det, bara vi har rätt inställning. Vädret kan vara ett orosmoln, men då får vi ta oss ur det tillsammans. Olika händelser längs vägen kan uppkomma som man inte kan förutspå, men med rätt fokus, humor och värme så klarar vi det med, enligt David.
– Fokusera på din egen prestation. Sätt upp delmål och kör. Fråga dig själv; vad är problemet, vad är jobbigt, och känn ingen stress, säger David vis av erfarenhet.
Han har fortsatt att cykla, även när han var i serviceteamet. Idag känner han sig starkare än 2013 för han vet vad han har framför sig och känner att det kommer bli en bra resa. Även om han sista tiden haft lite jobbigt med en ihärdig influensa som gjort att han kommit efter med träningen. Men det är inget som kan få David ur spel, han gillar ju utmaningar.
Sluter cirkeln
Vad hittar man då på efter fem år i Team Rynkeby? Helt klart kommer Davids engagemang fortsätta, men några egentliga planer för framtiden finns inte. Han tycker det är bra att låta nya förmågor ta plats, även om det kommer bli svårt att släppa helt. Tanken är att det är dags att sluta cirkeln, och cykla ut från Team Rynkeby mot nya äventyr. Men detta lär nog bli Davids tuffaste utmaning, att inte söka till 2018. Vi får väl helt enkelt se, för det här har vi ju hört förut från lagets lurigaste lagkamrat!
7 korta
Namn: David Åberg
Kommer från: Helsingborg, uppväxt i Rydebäck
Favoritsport: fotboll och hockey
Bästa egenskap: envishet
Sämsta egenskap: tålamod
Boktips: How to ruin your life and then repair it av Ben Stein
Bästa teknikprylen: våg som twittrar dina resultat (!)
Vill du stödja Davids och Team Rynkebys insamling till Barncancerfonden, swisha då gärna en slant; 1236827703.
Gå till toppen