Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De skånska vindarna bäddar för surfski

I helgen anordnas SM i surfski för andra gången någonsin. Omkring 40 paddlare ska med vindens hjälp ta sig från Höganäs till Fria bad.

I helgen går SM i surfski i Öresund.Bild: JOSEFINE LOFTENIUS, Bildbyrån
I år har tävlingen Wave Challenge, som avgjorts i nordvästra Skåne sedan 2011, fått SM-status. Helsingborgskanotisterna kommer att anordna tävlingen längs Skånes västra kust – en plats som lämpar sig bra för just surfski.
– Det blåser alltid här. Vi behöver inte så mycket vind, 6-7 sekundmeter räcker för att det ska bli det en bra bana, säger tävlingens överledare Leif Davidsson.
Surfski går ut på att i en kajak ta sig fram på öppet hav. Kajaken kan vara mellan fem och en halv och sex och en halv meter lång och har en öppen sittbrunn. Det finns varianter för både en och två personer.
Starten kommer att gå på Kvickbadet i Höganäs och därefter ska deltagarna runda Svinabådan innan de tar sig vidare ner till Helsingborg och målgången på Fria Bad. Banan är 20 kilometer lång.
– Den är snabb och tekniskt svår. Eftersom det är så tätt mellan länderna här blir det lite mer rörigt och det blir slagvågor från sidan som gör det svårt.
Banan ska läggas så att deltagarna har vinden i ryggen och starten skulle därför kunna bli i Helsingborg istället om vindarna är sydliga.
I Wave Challenge deltar vanligtvis surfskipaddlare från både Sverige och norra Europa och i år räknar arrangörerna med omkring 40 deltagare. De största namnen är Europamästaren Emil Torstensson och fjolårets SM-vinnare Hanna Höij.
Tävlingen är uppdelad i en dam- och en herrklass och planen är att det ska tävlas i surfski för två personer under lördagen. Den individuella tävlingen som ingår i SM planeras gå på söndagen.
– Vi bestämmer inte det fullt ut förrän på fredag eftermiddag eftersom vi vill ha den bästa dagen till SM, säger Leif Davidsson.
Gå till toppen