Aktuella frågor

Debattinlägg: "Ett blint stirrande på förtryckande regimer och motstånden emot dem ger inte en situation där invandringen till Europa minskar."

I sammanhang där Mellanösterns framtid diskuteras kan Sverige bli en röst som driver frågor som bygger demokrati från grunden. Det skriver Leif Stenberg, föreståndare för Institute for the Study of Muslim Civilizations Aga Khan University i London.

En man i Egypten skjutsar sina barn på motorcykel. Ungefär hälften av invånarna Mellanöstern är under 25 år, skriver Leif Stenberg.Bild: Amr Nabil
Framtiden för Mellanöstern är osäker. Förutsägelser är svåra om utvecklingen i länder från Marocko i väster till Afghanistan i öster, från Turkiet i norr till Jemen och Somalia i söder. Den arabiska våren, uppror, inbördeskrig, generell osäkerhet kring politisk, social, ekonomisk och religiös utveckling, misshushållning med naturresurser och miljöförstöring, terrorism, stormaktspolitik och tankar om att den relativt stabila världsordning som varit sedan andra världskriget är ett historiskt undantag gör bilden svårtolkad.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen