Signerat

Sofia Nerbrand: En extramiljard må lyfta äldreomsorgen, men inte KD.

Ebba Busch Thor håller pressträff om äldre.Bild: Janerik Henriksson/TT
Göran Klintmyr, 91 år, fick besked att han omgående behövde flytta från äldreboendet – sex timmar efter att hans hustru gått bort. Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch Thor inledde pressträffen på sin dag i Almedalen (6/7) med att säga att hon riktar allvarlig kritik mot den rödgröna regeringen för att den sviker Sveriges äldre. Hon underströk att politiker ytterst hanterar människor.
De kan ha svårt att få operation i tid, pensionen räcker för många inte månaden ut och det finns ont om platser inom äldreomsorgen. KD-ledaren lyfte fram att det år 2030 kommer att finnas betydligt fler personer över 85 år än idag och hon bedömer att drygt 20 000 boendeplatser kommer att saknas om inget görs nu.
För att råda bot på vad hon kallar för ”välfärdssveket” lanserade KD-ledaren en äldreboendemiljard, att jämföra med Socialdemokraternas 20 miljarder ”för att utveckla välfärden” igår. Att avsätta just en miljard kronor för något ett parti vill profilera sig på är en klassiker. Kömiljarden för att korta väntetiderna i vården fungerade bra. Ebba Busch Thor kryddade också utspelet med äldreboendegaranti, ökat investeringsstöd och höjt bostadstillägg.
Summan för detta är 4 miljarder kronor. Finansieringen ska hon återkomma till i höstens budgetmotion. Förslagen är inte förhandlade i alliansen utan är KD:s egen prioritering, betonade Ebba Busch Thor.
Även om partierna presenterar sin egen politik under var sin dag märks det i Visby att alliansen krackelerar. Moderaterna har också tappat stort stöd under våren, men KD har inte lyckats locka över sympatisörer därifrån. Det är tveksamt om kristdemokraterna kan hoppas på att allmänborgerliga väljare kommer att rösta på KD för att rädda kvar partiet i riksdagen.
Ebba Busch Thor är heller inte lika populär som sina företrädare. Hon har inte blivit den lysande stjärna som många hoppades på när hon valdes – ännu. Och tillit tar tid att bygga, vilket hon påpekade när hon intervjuades av Sveriges Radio på morgonen. Hon fick – som vanligt – frågor om hur hon ser på abort och om hon tror på evolutionsteorin. Och hon gav tålmodigt samma svar som hon brukar.
Varför lyfter inte KD i opinionen? Gång på gång säger hon att folk inte känner till att KD vill ta bort ”pensionärsskatten”, vilket är ett negativt begrepp för den skillnad som uppkom när alliansregeringen införde jobbskatteavdrag för de som förvärvsarbetar. Det är också uppenbart att partiets politiska strategi är att Göran Klintmyr, hans anhöriga och andra som är oroade över livet på ålderns höst ska lägga sin röst på KD.
Kristdemokraternas fokus på äldres situation är behjärtansvärt och vilar med all sannolikhet på ett äkta engagemang. Men Ebba Busch Thor har ändå inte en enkel uppgift. Att försöka bli mer tydlig och svara på människors förhoppningar om en bättre vardag genom att anslå en extra miljard lär inte räcka långt. Varken pekuniärt eller politiskt.
Kraven på partiledare är närmast omänskliga. Tempot i Visby är brutalt. Intervjuer, tal och pressträffar från arla morgonstund till sen kväll. Att göra fel och misstag är väldigt dyrt i denna förtroendebransch.
I varje hörn står bokstavligt talat kostymklädda politiska kommentatorer och betygsätter toppolitikerna och analyserar det politiska spelet. Hart när varje stort mediehus sänder live på stora scener runtom Almedalen.
Jag tror Ebba Busch Thor när hon säger att hon vill förbättra för de äldre och att hon siktar på att vara kompetent dagligen och stundligen. Men givet politikens nollsummespel, det höga priset på att göra fel, missämjan inom alliansen, det oklara parlamentariska läget, oro i omvärlden samt dygnetruntrapporteringen är det svårt att leverera. Att vara partiledare i motgång är då rakt ingen dans på rosor. Särskilt inte i rosornas stad, Visby.
Gå till toppen