Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Golf kan bli motionsförmån

Golf ska kunna ingå i friskvårdsbidraget på jobbet, enligt ett förhandsbeslut i Skatterättsnämnden. Nu väntas Skatteverket överklaga för att frågan ska få ett slutgiltigt avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen.

Skatterättsnämnden säger ja till golf som friskvård i ett förhandsbesked. Arkivbild.Bild: Charlie Riedel/AP/TT
Det gäller golfspel på en pay and play-bana och driving range. Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult, har ansökt om att det ska kunna räknas som en skattefri friskvårdsförmån.
– Golf har inte ingått sedan lång tid tillbaka, för att man tycker att den är lyxbetonad. Men golfsporten har genomgått en förändring. De här driving range och pay and-play som jag har ansökt om gör att det blir ännu mer var mans egendom och det har vuxit upp fler banor så det är fler och fler som spelar golf, säger Urban Rydin.
Han sökte ett förhandsbesked om golf kan ingå i bidraget redan förra året. Då sade Skatterättsnämnden ja, men när Skatteverket överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen så avvisades ärendet.
– Jag är ganska säker på att Skatteverket kommer att överklaga igen eftersom de vill ha ett avgörande i högsta instans så de vet vad de ska rätta sig efter. Den här gången har jag specificerat mer exakt vilka banor det gäller och på vilket sätt jag ska spela. Och det skriver Skatterättsnämnden i bedömningen att nu är det konkretiserat, säger Urban Rydin.
Beslutet gäller alltså ett specifikt skattemål, men kan alltså få konsekvenser för många golfspelare. Beslut från Högsta förvaltningsdomstolen väntas komma runt jul.
Fakta

Friskvård som personalvårdsförmån

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande.

Vissa mobilappar, till exempel med enklare registreringsprogram för motion, är skatte- och avgiftsfria trots att de också kan användas på fritiden.

För att åtgärden eller aktiviteten ska anses vara av enklare slag och mindre värde bör kostnaden normalt inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle.

Källa: Skatteverket

Gå till toppen