Sport

"Efter SM-medaljerna blev det bara pannkaka"

Talangen har tagit henne till Sverigetoppen. Nu vill Lisa Jonsson Nordin lösa mentala knutar för att kunna ta nästa steg. "Jag blir extra stressad när jag vet att de andra jagar mig", säger hon.

"Jag måste plugga vidare efter gymnasiet, många orienterare blir civilingenjörer eller läkare. Det tror jag beror på att man måste vara ganska skärpt som orienterare", säger Lisa Jonsson Nordin.Bild: Sara Johari
Orienteringstalangen möter upp oss på Rosenhälls gård utanför Billeberga där Skåneslättens orienteringslags klubbordförande Sten Segerslätt bor. Man slås direkt av hennes stora leende och stoltheten i att bära moderklubbens kläder. Viljan att ge tillbaka är något hon prioriterar när hon är hemma.
– Jag har precis stått som parkeringsvakt på Borgeby fältdagar, säger hon.
Lisa Jonsson Nordin är bara 18 år men har redan hunnit med mycket inom sin idrott. Hon har bland annat vunnit två SM-guld i sin ålderskategori, ett i långlopp och ett i ultralånglopp. Hon har även vunnit ett SM-silver i sprint.
– Jag värderade alltid min etappseger i O-ringen högst innan, men SM-medaljerna smäller högre nu.
Att det skulle bli orientering för henne var det nog ingen som hade trott på förhand. Tidigare höll hon på med allt möjligt, däribland fotboll, badminton och ridning.
–Mina föräldrar har alltid sagt att man ska röra sig och göra det som man tycker är roligt, säger hon.
Men det visade sig att hon var som gjord för orientering.
– Jag har ett väldigt naturligt löpsteg och sen förstod jag kartan snabbt.
– Jag har fått höra att man antingen har det i sig eller så har man inte det, säger hon.
Hon började med orientering för att hon tyckte det var roligt på gympan i skolan.Bild: Sara Johari
Lisa tävlar för Svalövsklubben Skåneslättens OL men är född och uppvuxen i Kävlinge. Något som definitivt inte går att höra på hennes dialekt.
– Jag har en värmländsk mamma och en småländsk pappa, så varken mamma eller pappa pratar skånska, säger hon och skrattar.
Efter att ha bott i Skåne hela livet tog hon förra året flyttlasset till riksanläggningen för orientering i småländska Eksjö.
– Jag pluggar samhälle med beteendevetenskap utöver orienteringen. Det är jätteroligt, säger Lisa.
För att Lisa ska ta nästa steg och nå eliten på seniornivå finns det ett speciellt hinder som hon måste ta sig förbi.
– Jag har fått träna mycket mentalt under året. Dagen efter jag vunnit den andra etappen på O-ringen sprang jag så vilse att jag fick stanna och fundera ut hur jag bara skulle ta mig tillbaka till starten, berättar hon.
Anton Sjökvist är klubbtränare i Skåneslätten och som löpare tillhör han den svenska senioreliten. Honom vill Lisa ge beröm till.
– Förutom fysisk och teknisk hjälp med träningen har han hjälpt mig mycket med det mentala, säger hon.
–Jag har haft problem med att hålla mig i min egen "bubbla" och blir fokuserad på andra saker. Efter SM-medaljerna blev det bara pannkaka, när andra saker som media och att fira med klubben hamnade i centrum istället för att fokusera på kommande tävlingar, berättar hon.
Det stora leendet är något som kännetecknar Lisa Jonsson Nordin.Bild: Sara Johari
Under våren har Lisa sprungit i tävlingsserien Swedish League. Det är en liga för orienteringens bästa juniorer och seniorer som delas upp i sex tävlingar och avslutas med en final.
– Finalen avgörs alltid med jaktstart och det tycker jag är speciellt. Om man tar ledningen som jag gjorde i år börjar man snabbt tänka på att de andra jagar och att de kanske jagar ihop, säger hon.
Efter att ha orienterat sig fram som totaltvåa i ligan blev hon uttagen till sitt första stora mästerskap, junior-VM i finska Tammerfors. Nu till helgen är det dags.
På mästerskapet är förutsättningar inte riktigt samma som i Sverige. Under VM finns det nämligen bara en klass för damer och herrar, vilket betyder att löparna är mellan 16 och 20 år. I Sverige tävlar man i respektive ålderskull.
– Det är ett rätt stort åldersspann på VM, så i år är det mest se och lära för att få så mycket erfarenhet som möjligt. Det ska bli jättekul, säger hon.
Gå till toppen