Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lisa Skeppstedt: Idrotten behöver anpassas bättre till barnen

Förra helgen avslutades Next Generation Cup och under lördagen börjar Båstad Challenge. Tävlingarna avlöser varandra i Sveriges tennismetropol. Juniorer byts ut mot seniorer. Men varför spelas finalen för 11-åringarna i Next Generation Cup på samma sätt som finalen i Swedish Open?
Idrotten är i grunden skapad för vuxna och att anpassa den till barn har varit på tapeten ett tag. Skånes fotbollförbund håller på att implementera nya spelformer. De yngsta ska spela tre mot tre på mindre planer för att successivt öka ytan och antal spelare. Först vid 15 års ålder ska de spela elva mot elva. Ett välkommet initiativ. Färre spelare och mindre planer ökar förutsättningarna för mer bollkontakt, som i sin tur ökar möjligheten att utvecklas, som i sin tur leder till att barnen fortsätter spela. Ja, ni fattar.
Även inom tennisen spelar de yngre barnen på mindre banor och de har mjukare bollar. Men inom tävlingssystemet finns en hel del att göra. Jag har själv negativa minnen från alla dessa sidbyten under matcherna när man satt och drack vatten utan att egentligen vara törstig. För Johanna Larsson och Elias Ymer går sidbytet ut på att vila och fundera på taktiska drag för att slå sin motståndare. Det behovet har inte en 11-åring. Deras tennis är inte lika fysisk så de behöver inte vila på samma sätt. Och de flesta funderar knappast på taktik i sidbytet. Om de ligger under med 5-0 funderar de nog snarare på vilken annan sport som kan vara rolig att hålla på med.
Många barn tycker det är läskigt att spela tennismatch. Att vara utspelad, sitta ensam på en bänk och titta på publiken är inte jätteroligt. Det är för mycket tid att fundera över sin egen prestation och på situationen man befinner sig i. Hellre vara i matchmomentet så mycket det går och inte hinna uppfatta föräldrarnas ansiktsuttryck eller se vilka som är på läktaren och tittar.
Ett annat exempel finns i simningen. Under en tävling tjuvstartade en kille och dök i vattnet före startskottet. Det var ett frisimslopp så hans huvud var vänt mot botten och först efter ett tiotal meter insåg han att ingen annan fanns på banorna bredvid. Hela hallen tittade när den 10-årige killen gråtandes simmade till andra sidan bassängen där hans föräldrar mötte honom. Han var diskad. Det är alltså samma startregler som gäller när 10-åringar simmar tävlingslopp som när Sarah Sjöström simmar OS-final. En tjuvstart leder till direkt diskvalificering. Det känns onödigt hårt.
Det finns mängder med hindrande strukturer inom idrotten som står i vägen för att barn ska tycka det är kul att träna och tävla. Varje sport behöver hitta sina hinder och det är främst utövare, tränare och publik utanför normen som upptäcker dem. Det är viktigt att våga ifrågasätta och säga ifrån när något står i vägen för fortsatt lust och utveckling. Det är så idrotten utvecklas åt en riktning där fler barn känner sig välkomna och bekväma.
Barnidrott ska inte se likadan ut som den professionella idrotten. Med det sagt inte menat att den ska vara fri från regler, för det måste självklart finnas. Men vad gör det om barn har med sig vattenflaskan in på tennisbanan och dricker mellan varje game. Och vad gör det om hela fotbollslaget spelar anfallare under en match. Det spelar ju ändå ingen roll vem som vinner, eller hur?
Fakta

Världsstjärnor du inte får missa i sommar.

Caroline Wozniacki

Den tidigare världsettan ska under Ericsson Open försöka ta sin första titel i Båstad. Danskans karriär har haft toppar och dalar, och även om hon inte spelar tourens mest underhållande spel kan man lära sig en hel del om defensiven och rörelsemönstret på tennisbanan.

Carolina Navarro Björk

Hon är okänd i Sverige men välkänd i Spanien. Padelspelaren, med rötter i Helsingborg, har tillhört världseliten i 20 års tid. 21 juli spelar hon en uppvisningsmatch i Båstad. Vill man förbättra sitt väggspel och äntligen lära sig att slå en "bandeja" ska man definitivt kika på Navarro.

Johan Wissman

Han är kanske inte lika framträdande inom sin sport som Wozniacki och Navarro är, men silvermedaljer på inomhus-VM och utomhus-EM talar ändå sitt tydliga språk. I augusti gör Wissman sin sista tävling som elitidrottare. Friidrotts-SM på Heden i Helsingborg kommer bli en riktig höjdare.

Läs alla artiklar om: HD-Sportens Min helg
Gå till toppen