Sport

”När jag fick chansen i världscupen bestämde jag mig”

Hon drömmer om OS. På vägen dit sliter Clara Månsson för att etablera sig på världsnivå i puckelpist. "När jag fick chansen i världscupen bestämde jag mig. Det är där jag vill vara och dit jag ska."

Ängelholmaren Clara Månsson siktar högt i sin karriär i puckelpist. Hon är hemma igen efter att ha gått i skolan och bott i Åre.Bild: Niklas Gustavsson
Clara Månsson beställer bryggkaffe på ett café längs med Storgatan i Ängelholm. Hennes hemstad är också hemmaplan för första gången på många år.
– Jag insåg att jag inte var så mycket i Åre längre, eftersom vi åker runt på så många läger. Så jag flyttade tillbaka till Ängelholm i våras och nu är min bas här. Fast egentligen är jag bara hemma en månad om året, säger 21-åriga Clara Månsson.
Hur trivs du med att resa runt så mycket?
–Väldigt bra. Det svenska och norska landslaget tränar tillsammans och det blir som en extra familj. Det är klart att jag saknar nära och kära här hemma, men jag har alltid varit säker på var jag har dem. Det är inget som känns jobbigt.
Däremot kan det vara påfrestande ekonomiskt att sikta mot toppen i en sport som är relativt liten i Sverige. Att arbeta vid sidan av sin satsning är ett måste för Clara Månsson.
–Jag försöker jobba när jag har luckor i schemat. Jag älskar att träna och även om jag tycker att det är kul att jobba kan den delen bli stressig. Livspusslet blir svårt att få ihop ibland.
Clara Månsson har flyttat hem till Ängelholm, där hon har sin bas mellan träningsläger och tävlingar i puckelpist.Bild: Niklas Gustavsson
Clara Månsson tävlar förLandskrona Ski Club och är en av Sveriges största talanger i puckelpist. Hennes pappas skidintresse öppnade Clara Månssons ögon för puckelpisten. Den gångna säsongen fick hon göra debut i världscupen efter att ha kommit tvåa i den totala Europacupen.
Som ett led i satsningen spenderade hon nyligen en månad i amerikanska Utah, för att träna vattenhopp.
–Där finns sex olika hopp med trampoliner i en olympisk park. Du kan utmana dig själv på ett helt annat sätt eftersom det inte kan gå så himla fel med landningen. Jag har gjort hopp med dubbla volter som jag aldrig skulle göra på snö och aldrig kommer att tävla i. Just för att pusha mig själv och få kroppskontroll i luften.
Förra säsongen hade Clara Månsson en stökig start med flera krascher, innan hon reste sig och levererade igen. Nu har fokus främst varit att nöta framåt- och bakåtvolter.
– Den mentala delen är väldigt viktig. Du måste våga göra rätt och maximera de 20 till 30 sekunder du har på dig under ditt åk.
Hur jobbar du själv mentalt?
– På tävling är det mentala en av mina styrkor. Oavsett hur det har gått innan steppar jag oftast upp och sätter grejerna jag inte fått till på träning. I vardagen, när jag tränar, kan det nästan bli tvärtom. Det jobbar jag väldigt mycket med – att pusha mig själv lika mycket på träning. Min största utmaning är att alltid tro på mig själv och att jag klarar av saker.
Det är stora påfrestningar i för kroppen i puckelpist. Därför har de aktiva skadeförebyggande träning, främst för ryggen och knänaBild: Erik Danielsson
I puckelpist bedöms åkaren i tre delar: tid, hopp och teknik. Åkets två hopp utgör 20 procent av den totala poängen, precis som tiden du tar dig ner på. Den tekniska delen, exempelvis positionen och linjen i backen, utgör resterande 60 procent.
– Om åket ser enkelt ut är det oftast bra. Många tror att hoppen betyder mycket mer än vad de gör. Framför allt handlar det om att sätta landningen eftersom den sätter tempot för åkningen. Missar du landningen kan massor av poäng ryka snabbt och i världstoppen är marginalerna extremt små, säger Månsson.
Närmast väntar ett träningsläger på glaciären Fonna i Norge i slutet av juli. Först i december är det dags för säsongens första cuptävling i finska Rukka. Månsson hoppas kunna kvala sig in dit.
– Nästa steg för mig är att få köra fler världscuptävlingar. Det hade varit häftigt att komma topp 16 i världscupen och ta mig till en final.
– Bara att få debutera förra säsongen och se hur allt fungerade var väldigt, väldigt värdefullt. Direkt när jag kom dit kände jag "wow, här jag verkligen jämföra mig på allvar med de bästa."
Vilken målbild har du?
– Jag vill bli en stabil åkare i världstoppen och tävla i VM och OS. År 2022 är det OS i Peking och det är mitt långsiktiga mål. Men man vet aldrig, plötsligt kan det smälla till och allt bara stämmer. Då kan saker och ting gå betydligt snabbare.
"Jag vill bli en stabil åkare i världstoppen och tävla i VM och OS", säger Clara Månsson.Bild: Niklas Gustavsson
Fakta

Clara Månsson

Ålder: 21 år (född 1995).

Från: Ängelholm.

Klubb: Landskrona Ski Club.

Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar.

Meriter i urval: Tvåa i totala Europacupen förra säsongen, debuterat i Världscupen samt tre SM-guld och ett silver i puckelpist på seniornivå. Har även vunnit dubbla SM-guld som junior.

Gå till toppen