Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags igen för solkraftsbio i Höja

Nästa onsdag är det premiär för utomhusbion. Tiodygnsprognosen visade nämligen att det blir tillräckligt med solsken för att driva projektorn då.

Konstnärsparet Kalle Brolin och Kristina Müntzing driver utomhusbiografen i Höja utanför Ängelholm. Bilden är från när NST hälsade på inför urpremiären sommaren 2012 och onsdag 19 juli är det dags igen. Projektorn drivs med solenergi och både inträde och popcorn är gratis.Bild: Mats Roslund
Sedan 2012 har det på sommaren visats film under bar himmel i Höja strax väster om Ängelholm och den 19 juli är det premiär för årets säsong. Det finns läktare för publiken och projektorn drivs med solenergi. Både inträde och popcorn är gratis.
– Vi kollar väderleksrapporterna tio dagar i förväg innan vi bestämmer ett visningsdatum, eftersom vi är beroende av att det inte regnar på publiken och att det är tillräckligt med sol för att ladda batterierna till projektorn, säger Kalle Brolin från arrangören Sunshine Socialist Cinema.
Väderberoendet gör att det i förväg inte finns något bestämt schema för när det är visning, men det kommer att bli fler tillfällen efter den 19 juli. När man väl bestämt sig för ett visningsdatum så kommer detta att utannonseras nogsamt.
Utomhusbion fungerar som ett forum och publiken kommer att uppmuntras att komma med synpunkter och frågor om filmerna och också vara med och bestämma vilka filmer de vill se ur det utbud som erbjuds.
– Vi kommer att berätta om filmerna för publiken och sedan får de ropa ut sina önskemål. Vi visar så många filmer vi hinner och de som kanske inte hinns med sparas till nästa gång, säger Kalle Brolin.
Den solkraftsdrivna utomhusbion i Höja är interaktiv: arrangörerna berättar om repertoaren och publiken får ställa frågor och välja vilka filmer de helst vill se. Kalle Brolin och Kristina Müntzing håller på bilden på med förberedelserna inför allra första visningen sommaren 2012.Bild: Mats Roslund
På repertoaren premiäraftonen står bland annat "Space Refugee" om Syriens första astronaut som numera lever som flykting i Istanbul samt "Whaled Women" som av arrangören beskrivs som "en nordisk South Park".
Gå till toppen