Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Konsert

Intensivt levande stråkkvartettspel i Brunnby kyrka

Henschel Quartett

KONSERT · KLASSISK. Musik i Kullabygden, Brunnby kyrka, lördag 8.7.

De var alla klädda helt i svart och drog så sällan på munnen att man skulle kunna tro att de skulle spela på en begravning. Men väl de satte igång blev upplevelsen en helt annan. När Henschel Quartett framträdde i Brunnby kyrka var det med en intensivt levande tolkning av Mendelssohns Stråkkvartett nr 2 i a-moll. Framförandet behärskades av ett rastlöst och oroligt anslag, där de korta avsnitten med lugnare stämning överskuggades av en jagande hetsighet.
Men vilket drama de presenterade. Det gick inte att stå emot det brinnande engagemanget. Stråkkvartettspel var i Henschel Quartetts tappning en mycket allvarlig sysselsättning.
Det blev än tydligare när de spelade tjecken Erwin Schulhoffs "Fem stycken för stråkkvartett". I deras hårt drivna tolkning fanns det inte mycket plats för lekfullhet och finurlighet. Även om sviten inte är något exempel på den oförargliga nyklassicism som frodades på 1920-talet, blev det lite för mycket av grotesk. Ett lättare handlag skulle passat musiken bättre, även om deras precision i attackerna imponerade.
Efter pausen hittade man dock balansen igen. Med Beethovens Stråkkvartett nr 6 i B-dur op 18 blev form och uttryck ett. Det väl avvägda tonspråket tolkades i ett känsligt framförande. Det här var musik som Mozart och Haydn skulle ha känt igen sig i, även om den sista satsens melankoliska inslag skulle ha varit för oförblommerat för dem.
Det var i de små detaljerna som Henschel Quartett visade sitt mästerskap. De behövde inte ta till några extravaganser för att övertyga oss om vilken storartad musik detta var. Under alla de år som man spelat ihop har de trängt djupt in i den och låter publiken följa med in.
Även om det inte verkar finnas förutsättningar för en riktigt livaktig stråkkvartettkultur i Sverige får vi vara glada att ensembler som Henschel Quartett och andra kan komma hit på gästspel. Nu ser jag fram emot de två kvartetter som ska spela på Dunkers kulturhus i höst.
Gå till toppen