Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grl pwr ska boosta självförtroendet

Det saknades mötesplatser där tonårsflickor bara kan få vara sig själva, konstaterade Charlotte Artman och Ebba Schollin. Därför fixade de själva en veckolång sommaraktivitet för att stärka självförtroendet hos unga Helsingborgstjejer.

"Samtidigt som vi kan göra skillnad för andra är det fantastiskt att jobba med något eget och som man tror på." säger Charlotte Artman och Ebba Schollin som till vardags läser ekonomi i Lund.Bild: Britt-Mari Olsson
Grl pwr! Tjejkraft. Fast det låter förstås tuffare på engelska och utan vokaler. Lite som ett morrande. Charlotte Artman och Ebba Schollin både har det och vill lära ut det till andra.
Det började i våras eftersom de tyckte att det behövs mer aktiviteter för tjejer i femtonårsåldern.
– I just den åldern börjar många funderingar dyka upp. Hur man ska hantera yttre krav, och kraven på sina egna prestationer. Tjejer idag mår allt sämre, och det finns inget forum där man bara får vara tjejjig, utan att det ska kopplas till sport eller religion, säger Charlotte Artman.
Matilda Lundgren från Viken, Sanja Ivazovic från Helsingborg och Emma Höjman från Rydebäck hade aldrig träffats innan. "VI har ju bara varit här i två dagar men det känns som att man kommer att hålla kontakten med många här." säger Emma Höjman.Bild: Britt-Mari Olsson
Och den som vill ha något ordnar det ofta bäst själv. Därför bestämde de sig för att själva starta en "boost camp". En trygg plats där tjejer under ett veckolångt läger får delta i massor av olika aktiviteter i syfte att stärka sitt självförtroende.
– Det enda vi egentligen är experter på är att vara tjejer, så vi vet hur jobbigt det är, säger Ebba Schollin.
Fotografen Lisa Wikstrand ställde upp utan att tveka. "Det är klart man vill vara med och peppa unga tjejer." Här ger hon tips till Matilda Lundgren.Bild: Britt-Mari Olsson
Vissa av programpunkterna under veckan ska inspirera, andra är kreativa övningar och ytterligare en kategori är fysiska aktiviteter. Till så gott som varje tillfälle har de två arrangörerna bjudit in experter, som Lisa Wikstrand som håller i dagens fotokurs.
– De flesta vi kontaktade ställde upp direkt och sa att "det där har jag tänkt många gånger att jag borde göra", säger Ebba Schollin.
"Uppgiften är att vi ska prova att fota från olika perspektiv och olika vinklar" säger Matilda Lundgren. Nya kompisen Emma Höjman får vara modell.Bild: Britt-Mari Olsson
Utöver foto ska deltagarna bland annat få prova yoga, göra studiebesök, öva självförsvar, få föreläsningar om självkänsla och hur tjejer ofta motarbetar varandra.
– Jag tycker att detta är roligast hittills, jag gillar verkligen att fotografera, säger Matilda Lundgren som liksom de flesta lärt känna många nya människor redan denna andra kursdag.
"Hur ska jag hålla ballongerna? Ni är ju typ fyra stycken som fotograferar mig nu" frågar Sanja Ivazovic. "Välkommen till paparazzi-life" svarar Matilda Lundgren medan hon och Emma Höjman (och HD) plåtar vidare.Bild: Britt-Mari Olsson
–Det var jättenervöst när man kom hit och inte kände någon. Fast vi har hur kul som helst, alla bjuder på sig själva och är väldigt omtänksamma. Både deltagarna och Ebba och Charlotte och alla andra, säger Sanja Ivazovic.
Matilda Lundgren, Sanja Ivazovic och Emma Höjman är tre av de sammanlagt 31 unga tjejer som nappade på idén med Grl Pwr Boost Camp.Bild: Britt-Mari Olsson
Campen är gratis för alla deltagare, Fritid Helsingborg gillade idén så mycket att de gick in och betalade. Och det är inte bara deltagarna som lär sig saker.
– Detta har varit en ögonöppnare för mig. De tjejer som är här brottas med samma problem som jag och mina vänner gör, trots att de är så mycket yngre, säger Ebba Schollin.
– Det har verkligen varit häftigt att se hur de öppnar upp sig inför varandra. Man ser att det händer något i deras ögon, säger Charlotte Artman.
Frågan är om det är Matilda Lundgren eller Sanja Ivazovic som skrattar mest åt försöken att få med såpbubblor i bilden. Lisa Wikstrand visar Emma Höjman hur en liten bit plastfilm framför kameran kan ge kul reflexer i fotot.Bild: Britt-Mari Olsson
Det låter som ni vill göra det här fler gånger?
–Just nu går vi och suger åt oss alla intryck och kommentarer. Sen hoppas vi kunna utveckla detta till något mer, säger Ebba Schollin.
Gå till toppen