Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ska paddla över Östersjön

Patrik Jerksten från Helsingborg ska korsa Östersjön i en kajak. Resan som startar i morgon är en uppvärmning inför nästa års äventyr – att paddla runt fyra av de nordiska länderna.

När HD ringer upp Patrik Jerksten på tisdagen är han på väg att hämta ut sin kajak. Det är mycket som ska ordnas så här dagen innan avfärd.
– Jag ska gå igenom min utrustning, köpa vätskeersättning, frystorkad mat och proteinbars. Och köpa vitlökskapslar så jag ska slippa alla fästingar, säger han.
Patrik Jerksten från Helsingborg ger sig av i kajak från Stockholm imorgon, onsdag.Bild: Privat
Imorgon vid lunchtid bär det av i kajak från Stockholms stadshus. Rutten som är cirka 50 mil går tvärs över Östersjön, via Ålands yttre skärgård, till hamnen i Helsingfors där Finlandsbåtarna kommer in. När Patrik Jerksten är framme i hamnen tar han med sig kajaken och åker med färjan hem till Sverige igen.
– Man paddlar i ungefär samma hastighet som man går så det tar sin tid. Jag räknar med att vara iväg i tio dagar. Men jag har bara hyrt kajaken i 14 dagar så jag hoppas att det räcker, säger han.
Största utmaningen blir den första sträckan mellan Stockholms och Ålands yttre skärgårdar.
– Det är fyra mil och tar kanske 12 till 18 timmar att paddla. Det är tung trafik på Östersjön och eftersom min kajak inte är med på båtradarn så kommer varken färjorna eller fritidsbåtarna kunna se mig. Jag får använda sunt förnuft och paddla runt dem i stället, säger han och tillägger att han packat med sig nödraketer om faran är framme.
Hur har du förberett dig inför resan?
– Jag har paddlat till Vikens fyr och tillbaka ett par gånger för att känna på öppet hav. Men jag har hållit på med gymnastik i 26 år så jag känner att jag har en bra grundkondition. Den fysiska är jag inte nervös för. Visst kan jag stöta på problem men problem är till för att lösas. Det försöker jag leva efter.
Här är Patrik Jerkstens rutt över Östersjön, en cirka 50 mil lång sträcka.Bild: Google maps
Och Patrik Jerksten är ingen nybörjare i paddling. 2010 tog han sig runt Sverige och Finland i en kajak. En resa som var lika mycket fysisk som mental.
– Min mamma och morfar hade båda precis gått bort i cancer och jag lämnade ett 17 år långt förhållande bakom mig. Jag hade tappat fotfästet i livet och behövde hitta mig själv igen, säger han.
Meningen var att Patrik Jerksten även skulle paddla runt Danmark men ekonomin satte stopp.
– Det har legat och gnagt hos mig sedan dess. Så jag tänkte att nu ska jag prova, jag känner mig både fysiskt och psykiskt stark. Nästa år ska jag göra om resan.
Den stundande paddlingen över Östersjön är alltså bara uppvärmning inför det riktigt stora äventyret som väntar i april nästa år – att paddla runt fyra av de nordiska länderna.
Första etappen blir 150 mil runt Danmark, en tävling som kallas det rödvita bandet. Sedan är planen att åka vidare till Oslo och paddla därifrån till Sverige för att fortsätta runt Sveriges kust, från Svinesund till Haparanda. Avslutningsvis ska han paddla runt hela finska kusten till Ryssland.
– Det blir tre olika tävlingar i ett svep. Jag räknar med att vara borta i fem-sex månader. Så den här resan gör jag för att stärka mig mentalt inför nästa år. Om det här är äventyret 2.0 så blir nästa år definitivt äventyret 3.0, säger han.
Patrik Jerksten ska dokumentera färden över Östersjön med kamera och publicerar klipp på Youtube under resans gång. Här berättar han om sina förberedelser.
Gå till toppen