Signerat

Tobias Lindberg: Mest hatade skatten förtjänar mer kärlek.

Den sades vara Sveriges mest hatade skatt – fastighetsskatten – och löftet att slopa den banade väg för alliansens valseger 2006. Men alltfler ekonomer vill nu ta den till heders igen, vilket Dagens industri uppmärksammade på tisdagen.
"Vi måste finansiera vår välfärd på något sätt. Fastighetsskatten har små marginaleffekter och är fördelningseffektiv", sade Nordeas chefekonom Annika Winsth.
Upplägget hade kunnat ändras för att undvika de orimliga effekter som fastighetsskatten tidigare gav, resonerade hon. Och fick – kanske lite oväntat – medhåll av Anders Borg (M) som var finansminister under alliansens tid vid makten.
Borg framhöll att fastighetsskatten borde bakas in i en bredare skattereform och användas för att finansiera sänkt inkomstskatt. Det är en modell som borde begrundas av ansvariga politiker, men intresset tycks vara klent.
I poddradioprogrammet Di:s politikermöte säger såväl finansminister Magdalena Andersson (S) som Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson blankt nej till att återinföra fastighetsskatten. I förstone, i alla fall. Båda tycks vara öppna för ny fastighetstaxering om det görs till del av en större skattereform, men någon sådan blir det inte före valet, konstaterar de.
Likväl borde en bred uppgörelse om skatten höra till de övergripande målen för nästa mandatperiod. Skattesystemet behöver förenklas och fastigheter kan då bli en stabil och bra skattebas som bidrar till att klara de växande behoven inom välfärden. Att fortsätta i dagens rödgröna hjulspår – med allt högre skatt på arbete – vore ett betydligt sämre alternativ.
Gå till toppen