Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

”De har aldrig haft en präst med”

Klippans kyrkoherde Pernilla Håkansdotter cyklar 120 mil till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Efter en dag där hon avverkat 19,5 mil på cykel låter Pernilla Håkansdotter Olsson lite trött på rösten när tidningen når henne på tisdagskvällen. Team Rynkeby Helsingborgs runt 50 cyklister har då kommit fram till Holland efter tre regniga dagsetapper genom Tyskland.
Pernilla Håkansdotter Olsson är beredd att bidra med sin kompetens om det behövs. "Jag har med mig kyrkohandboken."Bild: Klippans pastorat/Anna Olsson
Nu väntar resans tuffaste etapp när färden går vidare in i Belgien.
– Vi ska passera Ardennerna på tre dagar, det blir bergsbestigning, säger hon.
Det är nu teamet ska få kvitto på alla timmars träning de lagt ner, gemensamt tre gånger i veckan och enskilt, sedan i höstas. På köpet har de hunnit lära känna varandra ganska väl. Ännu tajtare blir man under femmilapassen på sadeln, uppdelade i två klungor, när man försöker hålla igång hjärnan med lite uppgifter, gåtor och prat.
– Just nu räknar de kyrktorn, det är väl för att jag är med. De har aldrig haft någon präst med i teamet förut, säger Pernilla.
En vanlig dag är det uppstigning klockan sex, avfärd vid åtta och så tre pauser under cyklingen som avslutas ungefär vid halv sex på kvällen. Sedan blir det materialvård, middag och sängen.
– Sedan är man ganska trött.
Mycket slipper cyklisterna att tänka på. De har med sig ett eget serviceteam som lagar deras mat, ordnar med boendena, reparerar cyklar och masserar trötta muskler.
– De är vår räkmacka, det enda jag ska göra är att trampa.
Förutom huvudsyftet – att samla in pengar till ett viktigt ändamål – tycker Pernilla Håkansdotter Olsson att hon genom sin medverkan i cykelloppet når flera syften.
– Träning har alltid varit en stor del av mitt liv, men också att få vara i nya sammanhang. Det är jättespännande att få lära känna nya människor. Ibland känner jag mig som en reklampelare för Svenska kyrkan!
Det blir också lite andra samtal än vanligt, tror hon.
– Alla har ju en relation till Svenska kyrkan, att prata om det är legitimt när jag är med.
På lördag är det tänkt att grupperna med cyklister från olika länder ska sammanstråla i Paris. Där blir det en riktig happening, och sedan fest med tillrest familj innan man skiljs åt.
– Men först ska vi fota oss vid Eiffeltornet.
Följ färden via Team Rynkeby Helsingborgs egen Facebooksida, där också livesändningar utlovas.
Fakta

Team Rynkeby

Ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år genomför tour Paris för att genom sponsorer samla in pengar till barncancer.

Omkring 1 700 motionscyklister deltar. De väljs ut bland sökande och betalar själva sina egna omkostnader. Förra året samlade de svenska lagen in 18,9 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Källa: Team Rynkeby

Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen