Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”SD är inget vårdparti. Titta på Skåne.”

Ingen sjukvårdspartist.Bild: Janerik Henriksson/TT
Han upprepade det gång på gång, Jimmie Åkesson, under förra veckans Almedalstal: ”I vårt moderna folkhem”. Där ”är vårdyrket ett drömyrke, alla vårdplatser är bemannade och där kan varje medborgare gå till sin läkare.”
Men Jimmie Åkesson sade inte mycket om hur vägen från det han kallade ”total kris” till SD:s sjukvårdsparadis ser ut.
En del framkom dock i intervjuerna efter talet i Visby. I SVT:s Opinion live fick Åkesson frågor om situationen i Region Skåne där landstingsskatten är lägst i landet, sjukvården går med stora underskott och SD stoppat en höjning med 30 öre.
”Nu är jag ju inte detaljinsatt i situationen i Region Skåne, men att använda skattehöjningar gång på gång för att lösa strukturella problem, det går inte”, var Åkessons svävande svar.
Det är santatt mer resurser inte löser allt. Varje ny skattekrona måste samtidigt bidra till ett smartare arbetssätt. Men i SD:s budgetmotion i våras föreslogs just mer resurser, satsningar på nästan åtta miljarder på vårdområdet nästa år och mer de kommande åren. Hur det ska finansieras tänker partiet avslöja först i höst, men i olika intervjuer har partiföreträdare pekat på ”migrations och integrationsområdet”. Då, i våras, kallade Åkesson sjukvården för ”ett övergett fält”. Den ska bli partiets nya profilfråga, men förstås kommer invandringsfrågan alltid först.
SD vägrar se den andra sidan av saken, att invandrare inte bara är patienter utan också vårdpersonal. Var tredje läkare är född i ett annat land än Sverige och undersköterska är ett av de vanligaste yrkena bland utrikesfödda. Det är ett bristyrke, fler måste utbilda sig inom sjukvården och den integration som SD vill spara på, är avgörande.
Enligt Svensk väljaropinion hade SD i juni stöd av 18,6 procent av väljarna. SD är starkt i Skåne och fick i regionvalet 2014 14,5 procent av rösterna. Om SD verkligen var det sjukvårdsparti som Jimmie Åkesson talar om borde det nu kunnat peka på skånska framgångar.
Men SD är vågmästare och behöver inte ta ansvar för den skånska vården. Det måste de rödgröna göra, som styr i minoritet. Och Skåne är inget vårdföredöme precis.
SD-ledningen hoppas på att efter valet bli stödparti till en M-ledd regering, en svensk variant av Dansk Folkepartis inflytande på den danska regeringen. Med inflytande utan ansvar går det att fortsätta att kalla sig "det riktiga vårdpartiet” utan att behöva få sjukvårdsbudgeten att gå ihop.
Det räcker inte att lägga krokben för andra. En seriös sjukvårdspolitik kombinerar satsningar på sjukvården med en långsiktig riktning för hur vården ska utvecklas. SD måste avkrävas konkreta besked om hur detta ska gå till.
SD är inget vårdparti. Titta på Region Skåne där SD är tredje största parti. Efter valet kan det växa ytterligare på riksplanet, i flera opinionsmätningar är SD näst störst. Räkna inte med att SD ska ta ansvar för sjukvården. Det måste andra partier göra genom överenskommelser över blockgränsen.
Gå till toppen