Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Premiärdags för klassisk fars - med ombytta roller

I Ängelholms hembygdspark förflyttas publiken till ett hotell i Frankrike, med Fawlty towers som förlaga och Jenny Silver som föreståndare. Det är upplagt för förväxlingar i årets sommarkomedi, och nu längtar ensemblen till premiären.

Handlingen utspelar sig på ett franskt hotell - Hotell Heidi, inspirerat av Fawlty towers, där fel person ofta kommer in genom fel dörr vid fel tillfälle. Tre damer i leken är en "fyra dörrars-fars".Bild: Niklas Gustavsson
Ett dubbelbokat dubbelrum. Så sammanfattar skådespelaren Anna Bromee handlingen i sommarkomedin "Tre damer i leken". En klassisk utgångspunkt för en fars, med andra ord.
Det bjuds på kärlek och förväxlingar, musik och smäll i dörrar.
– Det handlar om kärlek, otrohet, svartsjuka och livets stora frågor, säger Jenny Silver, en av huvudrollsinnehavarna.
– Det är mycket komik i situationer, istället för en massa prat, det gör att det blir rappt, säger kollegan Bosse Mårtensson.
Platsen är ett hotell, med Pang i byggets Fawlty towers som inspirationskälla. Hotellföreståndaren Basil har sin motsvarighet i Jenny Silvers Heidi.
Tre damer i form av Anna Bromee, Jenny Silver och Elina Lindholm, på scen med Bosse Mårtensson. "Vi vill olika saker. Någon vill skydda sitt äktenskap, en annan sitt hotell", säger Anna Bromée.Bild: Niklas Gustavsson
–Är ni klara? Är Jenny på plats?
In i det sista pågår repetitionerna, med regissören Sven S Holm.
– Nu behöver vi egentligen bara köra på och få flöde i det. Man har lite olika energi i de olika scenerna, säger Jenny Silver.
Manuset har bearbetats av Anna Bromee och av ensemblen tillsammans, från runt 180 sidor till ett 70-tal. Pjäsen har en modern twist - könsrollerna har kastats om, och det är männen som blir pjäsens "objekt".
– Vi har pratat om det tidigare att det skulle vara kul med en fars där kvinnorna får leva ut och ta plats, säger Jenny Silver, som kom med idén.
Elina Lindholm, Bosse Mårtensson, Anna Bromee, Kalle Leander, Khalid Geire och Jenny Silver går på Hembygdsparkens scen för premiärföreställning på torsdagskvällen.Bild: Niklas Gustavsson
På så vis skapar man situationer som känns mer moderna och mindre stereotypa, påpekar skådespelaren Kalle Leander.
– Sedan har vi inget problem med att vara objekt heller, säger kollegan Khalid Geire med ett skratt.
Klockan 19 på torsdagen är det premiär för årets uppsättning i Ängelholms hembygdspark.
– Nu längtar vi efter publiken, och så får vi se om det är något vi behöver trixa till i sista stund, säger Anna Bromee, som spelar Susie.
–Jag kan förändra allting fram till 15 minuter innan föreställningen, men med den här flexibla ensemblen så går det bra, säger regissören Sven S. Holm.
Fars med inslag av sång och musik. Operasångaren Kalle Leander tar ton.Bild: Niklas Gustavsson
Regissör Sven S. Holm håller öppet för sena förändringar i föreställningen.Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen