Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara att låta det svinga i nya studion

Många ser golf som en sommarsport men nu kan golfarna på Ängelholms golfklubb även stå inne och träna. Klubbens senaste tillskott är en svingstudio.

Ängelholms golfklubbs svingstudio är ett nytillskott till verksamheten. Klubbchef Per Sandström tränar på svingen under överinseende av tränare Robert Löfqvist.Bild: Niklas Gustavsson
Hur står det till med svingen? Det är en fråga som golfare brukar prata om när de träffas. Svingen är viktig och nu kan de ta en närmare titt på den på Ängelholms golfklubb. Efter fem års arbete kunde klubbens svingstudio nyligen invigas.
Genom stöd från Riksidrottsförbundet/Skånes idrottsförbund, EU-stöd genom Jordbruksverket, Ängelholms kommun och en stiftelse fick klubben till slut ihop de 720 000 kronor som behövdes för bygget och den utrustning som krävs.
Tränare Robert Löfqvist visar de två kameror som filmar spelarens sving. En sving som sedan analyseras och kan följas i en dator.
– Det finns även en platta som mäter trycket i fötterna. Allt det här är ett bra verktyg och man kan förklara på ett pedagogiskt sätt, säger han.
Golfsvingar har i princip filmats och analyserats sedan filmkameran uppfanns men i studion kan man se mycket mer genom analysen.
Studions två portar kan öppnas vilket innebär att bollarna slås ut på driving rangen.Bild: Niklas Gustavsson
Byggnaden består av två portar som går att öppna ut mot driving rangen. Spelarna slår ut bollarna genom portarna och inte in i ett nät. Nät kommer att användas på vintern när det är för kallt för att hålla portarna öppna.
Klubbchef Per Sandström pekar på fördelen med svingstudion under vinterhalvåret.
– Jag drömmer om att få golfen mer och mer som en året runt sport. Här inne kan man träna året runt, säger han.
Nybygget kommer förmodligen att användas i stor utsträckning när spelarna ska testa nya klubbor.
– Det är en fördel att kunna se bollflykten och inte slå mot en vägg, säger Robert Löfqvist.
För honom innebär svingstudion att han kan arbeta mer även under vintern. Det gäller bland annat både junior- och seniorträning.
Tränare Robert Löfqvist analyserar svingarna i datorn.Bild: Niklas Gustavsson
Svingstudios på golfbanor blir fler och fler men det är långt ifrån alla som har det. Utrymmet i studion på Ängelholms golfklubb uppgår till 65 kvadratmeter. En tanke inför framtiden är att köpa in en golfsimulator som kan sättas upp i en del av nybygget.
– På sikt vill vi tillföra en sådan. Men kostnaden är omkring 300 000 kronor, säger Per Sandström.
Efter flera år av nedgång ser han hur antalet medlemmar stadigt ökat den senaste tiden. Intresset för golf verkar ha återvänt.
– Det är ökande och vi har en positiv utveckling. Vi är på gång, säger han.
I dag har Ängelholms golfklubb 1 100 medlemmar.
Gå till toppen