Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Haber får sten på Walk of Fame

Sunes farsa. Martin Beck. Mördaren i ”Män som hatar kvinnor” - rollerna är många.
Skådespelaren Peter Haber och modedrottningen Katja Geiger årets nya namn på Landskronas Walk of Fame.

Peter Haber har sin bakgrund i Landskrona genom att han var med och grundade Skånska teatern tillsammans med bland andra regissören Peter Oskarson.
Läs också Rolf Lassgård på Walk of fame - kommer till Landskrona
Läs också Lassgård: "Hellre en stjärna i Landskrona än Hollywood"
En av skådespelarna som fick en sten på Walk of Fame förra året var Rolf Lassgård .
Året var 1974 och det skulle bli nio års engagemang i skånsk teater för Stockholmsfödde Haber.
Bland Skånska teaterns mest kända uppsättningar finns Mary Anderssons "Maria från Borstahusen", Lars Forsells Haren och vråken, och Shakespears´"En midsommarnattsdröm"
Peter Haber står till höger på den här bilden från 1982 när han var verksam på Skånska teatern. De övriga är på bilden är Rolf Lassgård, regissören Peter Oskarson och skådespelerskan Anne-Li Norberg.Bild: Bertil Haskel
Modeskaparen Katja Geiger, känd som Katja of Sweden, är det andra nya namnet på Landskronas Walk of Fame. Bilden är från 1995. Katja of Sweden avled tidigare i år.Bild: Ronny Johannesson
Skånska teatern avslutade sin verksamhet 1994.
Peter Haber fick sitt genombrott 1990 i TV-serien "Fiendens fiende", byggd på en roman av Jan Guillou, och är idag en av landets främsta film- TV- och teaterskådespelare.
På meritlistan står bland annat rollen som pappa till Sune i filmerna med samma namn, en bärande roll som mördaren Martin Vanger i "Män som hatar kvinnor" samt den manliga huvudrollen i den numera jultraditionella "Tomten är far till alla barnen" .
Han har dessutom spelat Martin Beck mot Mikael Persbrandts Gunvald Larsson i ett 20-tal Beckfilmer.
Peter Haber är idag 64 år gammal och anställd vid Dramatiska teatern i Stockholm.
Det andra nya namnet på Landskronas Walk of Fame på är Katja Geiger, känd som Katja of Sweden, uppväxt i Landskrona, en gång elev på stadens flickskola och berömd som ett av svenskt modes största namn.
Hon blev internationellt känd som modedesigner med försmak för det raffinerat enkla med dominanta inslag av den nordiska stilen.
Katja Geiger avled i januari i år, 97 år gammal.
Walk of Fame i Landskrona startades av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar.
Bakgrunden var att Landskrona av grundarna uppfattades som mer välförsett med berömdheter än vad som motiveras av stadens storlek.
Traditionen invigdes för fyra år sedan av kung Carl XVI Gustaf och årets stenar är nummer 29 respektive 30 längs Järnvägsgatan, Landskronas centrala gågata.
Avtäckningen av de nya stenarna sker den 16 augusti.
Gå till toppen