Dygnet runt

Progrockfestival i Helsingborg på lördag

Tre band spelar och Montgolfière passar samtidigt på att ha releasefest för sitt nya album "The fall".

Montgolfière spelar på lördagens progrockfestival i Helsingborg.
Tidigare i år arrangerade Linus Hedberg Dimman musikfestival i kulturföreningen Rebus lokaler på Gåsebäck. Resultatet blev så pass lyckat att han nu gör en ny satsning.
– Den här gången blir det med inriktning på den mer progressiva sidan. Det finns en hel del folk i Helsingborg som gillar det och även band som håller på i den genren, säger Linus Hedberg.
Linus Hedberg.
Förutom hans eget band, Montgolfière, kommer även Ei Mour Mantra och Twin Pyramid Complex att spela på Dimman progfest.
– Ei Mour Mantra kontaktade oss förra året när vi skulle ha releasefest för vårt debutalbum och frågade om de fick spela med oss. Så det var naturligt att fråga dem igen. Det är ett band som gör ny progressiv rock, säger Linus Hedberg.
– Twin Pyramid Complex är ett ganska nytt band. Det är jätteduktiga musiker som spelar en ganska avantgarde form av musik.
Montgolfière kommer att inleda kvällen och konserten är också en releasefest för gruppens andra album, "The fall", som nu går att streama på nätet.
– Vi ska också ha cd-plattor till försäljning på lördag, säger Linus Hedberg.
Linus Hedberg konstaterar att nya albumet skiljer sig en hel del jämför med debuten.
– Den är lite lugnare. Inte lika mycket hårdrock som tidigare. Dessutom har alla i gruppen varit med och skrivit låtarna den här gången. Till första plattan var det jag och Markus (Andersson) som skrev allt och Jesper (Persson) och Josefine (Eckerström) kom med när vi skulle spela in materialet.
–Nu har alla fyra bidragit och det märks på låtarna, säger Linus Hedberg.
Något som också märks är att musiken inspirerats en hel del av musik från svenska barnprogram på SVT från 1970-talet, som till exempel "Kalles klätterträd".
–Jag är väldigt inspirerad av Jojje Wadenius. Ett av mina tidigaste musikaliska minnen är ett vitt kassettband som vi hade i bilen. Det var Jojjes "Goda, goda"-album och det spelade vi hela tiden. Jag kan alla låtarna utan och innan, säger Linus Hedberg.
Efter konserten på lördag väntar Kanada för Montgolfière. Gruppen ligger på ett kanadensiskt bolag (PRC/4ONE8) och ska göra en gemensam turné med Opusculus och The Night Watch som finns på samma bolag.
Montgolfière.
Linus Hedberg är medveten om att musikfesten den 15 juli till viss del kolliderar med hårdrocks- och metalfestivalen Helltown Festival.
– Men första band hos oss går på strax efter klockan 20 och sen håller vi på ganska länge. Vi har även dj och veganmat. Så jag hoppas att folk ska hitta till oss också.
Gå till toppen