Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Sins in Vain återförenade efter åtta år

Helsingborgsbandet Sins in Vain splittrades precis när de stod inför ett genombrott och skulle släppa sitt debutalbum. På lördag gör de sitt första gig sedan spelningen på Sweden Rock Festival 2009. Och det sker i Helsingborg.

Sins in Vain med Anders Janfalk, Tommy Håkansson, Jens Tellman, Christian Andersen och Lenny Renholm Falk.Bild: Goran Djordjevic
Lenny Renholm Falk drog igång Sins in Vain under sista året i gymnasiet 2006.
– Jag skulle göra mitt slutarbete i gymnasiet och det skulle handla om att skriva och spela in låtar. Och då blev det så att jag och Christian (Andersen) startade bandet.
Samarbetet bar snabbt frukt. Det skrevs mängder av låtar och gruppens melodiösa metal med gothprägel hittade sin publik. Med många spelningar som följd. Det hela toppades med ett gig på Sweden Rock Festival 2009 och året därpå gavs debutalbumet "Enemy within" ut.
Men det var också i samma veva som bandet splittrades.
Vad hände?
– Utan att gå djupare in på det så var det relationsproblem inom bandet. Det handlade inte alls om musiken. Det var på ett rent privat plan och det gjorde att vi inte kunde hålla ihop det, säger Lenny Renholm Falk.
Åren gick och Christian Andersen och Jens Tellman fortsatte att göra musik tillsammans. Då och då kastade Christian ett öga på Spotify och noterade att "Enemy within" börjat leva ett eget liv och hela tiden attraherade nya lyssnare från hela världen. Nyligen passerade låten "Borderline" 500 000 spelningar.
– Christian och Jens tänkte "varför inte försöka igen med Sins in Vain". Och då kontaktade de mig.
Och du sa "är ni helt galna"?
– Haha, typ. Jag hade egentligen aldrig trott att vi skulle spela igen tillsammans. Det har ju gått ganska många år och vi har allihop gjort våra resor. Både privat och musikaliskt. Själv har jag ju sysslat en del med vispop och att se mig själv sjunga metal igen kändes först rätt märkligt.
– Men jag sa inte nej direkt och ju mer jag tänkte på det desto mer kände jag att jag saknade musiken. Den här typen av metal har jag alltid känt väldigt starkt för, säger Lenny Renholm Falk.
Lenny Renholm Falk.Bild: Goran Djordjevic
När gruppen samlades för en första repetition tyckte Lenny Renholm Falk först att det kändes "bitterljuvt" att sjunga de gamla låtarna.
Men sen lossnade det och i dag är känslorna helt annorlunda:
– Jag tror att de som gillade våra gamla låtar även gillar våra nya. Vi har så klart utvecklats under de här åren. Vi var ju runt 20 när vi startade och nu är vi kring 30 och det märks förstås i musik och texter. Det har varit lite som att börja om från början, säger Lenny Renholm Falk.
Gruppen har redan släppt två nya låtar, "Legion" och "Horizons".
Tanken är att fortsätta att skriva nytt material och släppa nya låtar. Och kanske så småningom även ett fullängdsalbum.
– Jag har en hel hög med låtar som jag ska skriva texter till. Och där har jag full frihet att uttrycka mig. Det känns bra.
Men allra närmast på agendan står ett framträdande på Helltown Festival i Helsingborg på lördag 15 juli.
– Det ska bli jättekul. Det är nervöst förstås. Det är ju första riktiga giget sedan Sweden Rock 2009. Bortsett från ett litet uppvärmningsgig som vi gjorde på Jutan för en månad sedan. Dessutom ska vi spela på Hx i augusti, säger Lenny Renholm Falk och tillägger:
– Det viktigaste nu är att vi har roligt och att musiken är i centrum. Min personliga förhoppning är att Sins in Vain ska göra nån slags avtryck.
Gå till toppen