Klippan

Väpnaren i privat drift tre år till

Förenade Care vann den nya upphandlingen och får fortsätta driva äldreboendet Väpnaren i Klippan. Avtal ska nu tecknas på tre år, med möjlighet till förlängning.

På senaste sammanträdet i socialnämnden togs beslutet att Förenade Care får fortsätta att driva Väpnaren i Klippan.Bild: Annsofie Wieland
Det var vid socialnämndens senaste sammanträde som beslut togs att driften av det kommunala äldreboendet Väpnaren ska fortsätta att läggas ut på entreprenad.
Största partiet Socialdemokraterna har tidigare sagt att de ville ta tillbaka driften så fort det gick, men hade både gått med på ett års förlängning av det tidigare driftsavtalet och valde även denna gång att ligga lågt.
– Eftersom vi fortfarande försöker få rätsida på ekonomin (i socialnämnden), och inte kan garantera att vi kan göra det bättre eller billigare i egen regi, tror jag att man gjort bedömningen att man kan fortsätta entreprenaden, säger kommunalråd Kerstin Persson (S).
Läs mer:Avtal med privat vårdbolag förlängs
Eftersom det nuvarande avtalet med Förenade Care går ut vid årsskiftet var det bråttom att fatta beslut, så bråttom att en upphandling redan gjorts parallellt med den politiska processen. När väl socialnämnden fattat sitt beslut kunde därför upphandlingsenheten trycka på knappen.
Fyra vårdbolag tävlade om att få driva Väpnaren, men det blev den nuvarande entreprenören Förenade Care som vann.
– De ligger näst dyrast i jämförelsen per vårddygn, men hade bäst förhållande mellan pris och kvalitet, säger upphandlingschef Kurt Grönsund.
I upphandlingen vägde kvalitet och ambitionsnivå högre än priset. För att undvika prisdumpning hade man också satt ett max- och minimipris.
En skillnad mot förra gången är att det inte längre handlar om ett ramavtal.
– Ramavtal gör man när man är osäker på omfattningen. Nu är vi inte det, det är 36 platser som gäller, säger Kurt Grönsund.
Avtalet är inte skrivet ännu, men kommer att gälla tre år, med möjlighet till två års förlängning. År 2020 kan Klippan ha en annan majoritet i kommunfullmäktige. Därför kan det vara klokt att ge en möjlighet till förändring då, menar han.
– Vill man kan man då ha två år på sig att förbereda den.
På Förenade Care har man redan hunnit informera boende och anhöriga.
– Det är fantastiskt roligt att vi fick fortsatt förtroende. Det har varit en fin verksamhet med nöjda boende och duktig personal. Detta innebär också att all personal stannar kvar och fortsätter arbeta i den anda vi har i företaget, säger Mia Palmé, marknadschef.
Gå till toppen