Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Annika Borg: Aktivism i biståndsbranschen drabbar utsatta.

Det är obegripligt varför en biståndsorganisation som Sida inte väljer att bedriva påverkan på ett annat sätt.

Carin Jämtin som nyutnämnd generaldirektör för Sida.Bild: Fredrik Persson/TT
Rätten till fri abort är en omistlig del av kvinnors reproduktiva hälsa. Varje år drabbas över 21 miljoner kvinnor i världen av lidande, stora hälsorisker och död när de tvingas till osäkra aborter i brist på rättigheter. Uppskattningsvis 47 000 av dem förlorar livet i samband med de livsfarliga ingreppen. Lägg därtill den skrämmande höga dödligheten för flickor och kvinnor i världen i stort i samband med graviditet och förlossning. Kvinnors reproduktiva ohälsa är ett världsproblem av gigantiska mått.
Nyligen gick tidigare partisekreteraren för Socialdemokraterna och Sidas nuvarande generaldirektör Carin Jämtin ut och sa att Sidas bistånd skulle dras in till de organisationer som följer eller kompromissar med president Donald Trumps krav på hjälporganisationer – att de inte ska stödja och erbjuda aborter – för att få medel tilldelade. Hennes iskyla inför konsekvenserna och människors lidande gick rakt ut i etern.
Överordnat för Jämtin är att ta ideologisk ställning mot Trump-administrationen, som i denna fråga gör ungefär likadant som andra republikanska administrationer gjort. Sida ska nu dra in medel till de hjälporganisationer som kompromissar med Trumps policy för att få fortsatt amerikanskt stöd och därmed försöka rädda sitt hjälparbete och människoliv. Att exempelvis malariabekämpning och HIV-preventionen påverkas negativt genom Sidas beslut bemöter Carin Jämtin med konstaterandet att ”risken finns, åtminstone under en övergångstid”. Nu är inte människor några vars liv och hälsa man kan spela med under en ”övergångstid”, utan individer av kött och blod.
Det som betyder något för Carin Jämtin är att ”göra det som är rätt”. Med det menar hon att ideologi, principer och ställningstaganden är överordnade det konkreta arbetet för att lindra mänskligt lidande. Principen framför allt, oavsett om människor kommer att dö för att de inte får hjälp. För Carin Jämtin och Sida är det viktigare att tillrättavisa Trump och hela världen.
Det är obegripligt varför en biståndsorganisation som Sida inte väljer att bedriva påverkan på ett annat sätt än genom att försvåra för organisationer att utföra sitt konkreta arbete på fältet och för utsatta människor. Märkligt är det även att man tror att rättvisa eller förändring kan skapas genom humanitära krigsåtgärder. Sedan skulle Jämtin behöva förklara hur Sida kan pumpa in pengar i den Palestinska myndigheten, trots att abort i grunden är förbjudet där.
Skälet till agerandet är att Sida, och även andra hjälporganisationer, tyvärr har kommit att genomsyras av aktivism. Det är en allvarlig utveckling. Säga och tycka rätt samt ideologisk påverkan står högre upp på agendan än kärnverksamhet och konsekvens. Jämtin tänker dessutom låta Sida ägna tid och resurser åt att påverka andra länder att göra samma sak som de själva, till samma krassa, kalkylerade kostnad: människors liv och hälsa. ”Vi gör vårt bästa i ett svårt läge”, menar Jämtin. Men läget för Jämtin eller Sida är väl knappast svårt, svårt är det däremot för de människor som blir utan hjälp.
Carin Jämtin har tillhört den innersta kretsen i den så kallade feministiska rödgröna regeringen. 2016 ansåg denna regering att det var i sin ordning att dra ned biståndet till Globala Fonden med 300 miljoner för att täcka kostnaderna för flyktingar och migranter som kommit till Sverige. 159 biståndsorganisationer protesterade. De 300 miljonerna hade redan intecknats och skulle gå till bekämpning av aids, malaria och tuberkulos. Organisationerna påpekade upprört att det är flickor och kvinnor som drabbas värst. Men för den feministiska regeringen var flickorna och kvinnorna bara brickor i ett politiskt spel.
En av de organisationer som protesterade mot den rödgröna regeringen var Läkare utan gränser. Det hindrade dock inte organisationen från att någon månad senare själva agera som överideologer. Läkare utan gränser drog sig tillbaka från det mest utsatta lägret, Moria, i Greklands arkipelag i protest mot EU:s flykting- och migrationspolitik i samband med avtalet med Turkiet. De ömma samvetena och ideologin fick gå före att bota sjuka och lindra smärta.
Det finns två sorters människor: de som går efter kartan och som uteslutande styrs av principer eller ideologier samt de som förmår förhålla sig till och se verkligheten, sätta på sig andras glasögon och ta av de egna skygglapparna. De förstnämndas tänkande blir ofta svart-vitt, auktoritärt och genom historien även totalitärt.
Carin Jämtin och Sida kommer inte att bidra till att abortmotståndet minskar. Inte heller kommer de osäkra och illegala aborterna bli färre. Följderna av deras cyniska, och som det visat sig inkonsekventa, agerande blir istället att färre människor, i synnerhet flickor och kvinnor, får hjälp, stöd och vård. Det tog inte lång tid förrän Jämtin gjorde exakt det kritikerna varnade för när hon tillträdde som generalsekreterare: politiserade Sida ännu mer. När bistånds- och hjälporganisationer politiseras och befolkas av aktivister är det utsatta medmänniskor som får betala priset.
Annika Borg
Teol dr och skribent
Gå till toppen