Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Brottsutredning efter broraset i Ludvika

Tillståndet för de byggarbetare som skadades i broraset i Ludvika är stabilt. Den polska underentreprenören pekar ut företaget som gjorde formställningen – men företaget säger sig ha granskat konstruktionen och inte hittat några fel. En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.

Arbetsmiljöverket inspekterade på fredagen olycksplatsen i Ludvika.Bild: Pavel Koubek
– En förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Det har man gjort för att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, så det är alltså en väldigt låg misstankegrad, säger kammaråklagare Charlotta Tanner vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Sveriges Radio Ekot.
Olycksplatsen är avspärrad och ska undersökas av polisens tekniker. Även Arbetsmiljöverket har under fredagen varit på plats för inspektion.
De skadade är anställda hos den polska underentreprenören G&M, ett stort företag som utfört arbetet på uppdrag av Skanska. Projektledaren Lukasz Sobon på G&M slår ifrån sig att raset beror på att arbetare i hans företag brustit. Den ställning som skulle hålla uppe formen under gjutningen var helt enkelt för vek, bedömer han.
– Det kan inte vara ett misstag från vår sida, säger Lukasz Sobon, som tror att någon räknat om eller kalkylerat fel på ett sätt som gjort att stöden för formen inte klarade vikten.
Men företaget Britek, som gjorde formställningen som höll gjutformen, uppger för TT att de inte hittat några fel i kalkylerna.
– Vi har granskat samtliga handlingar ånyo och inte funnit några felaktigheter i beräkningarna, säger företagets styrelseordförande, Bror Wuopio.
– Det finns restriktioner för hur man får lasta på en sådan här ställning. Det är en lång ställning och det finns vissa grundprinciper hur ett gjutförfarande ska se ut. Om det är följt det vet jag inte.
Briteks styrelseordförande säger sig dock ha en viss uppfattning om vad som har gått fel men vill avvakta tills utredningarna är klara.
Larmet om olyckan vid bygget av den nya Kajbron, intill Ulrikakyrkans kyrkogård, kom strax efter klockan 14 på torsdagen och en stor räddningsinsats drog i gång. Under gjutningen av brobanan över järnvägen var det något som gick fel. Formen med betongen rasade ner på spåren när ställningen den vilade på vek sig.
Tolv personer skadades och fördes till sjukhus i Falun, Ludvika och Örebro. Enligt landstinget i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Det handlar om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade har livshotande skador.
Den person som fördes till Örebro har opererats i flera timmar. En del av de anställda har kunnat åka hem till Polen, men Lukasz Sobon är mycket kritisk till att de inte ens fick hämta sina kläder eller legitimationer inne på arbetsplatsen, med hänvisning till polisens undersökning av olyckan.
Fackförbundet Byggnads ombudsman i Dalarna, Christer Persson, ställer sig frågande till varför Skanska, som vann broupphandlingen, valde att sälja bort jobbet till en underentreprenör. Men det är inte konstigt, enligt Skanskas kommunikationschef Karoline S Norlander.
– Vi jobbar ju kontinuerligt med underentreprenörer i alla våra projekt för att få in den kompetens som behövs.
Skanska genomför vid sidan om Arbetsmiljöverket sin egen utredning men har ännu ingen indikation på vad som orsakade olyckan.
Röjningsarbetet på spåret väntas kunna påbörjas först när inspektörerna är klara med sitt jobb vid platsen, vilket kan dröja, enligt Norlander.
Gå till toppen