Signerat

Sofia Nerbrand: Fransmännen vänder upp och ner på världen.

President Donald Trump och president Emmanuel Macron firar den franska nationaldagen tillsammans.Bild: Yves Herman
Frihet! Jämlikhet! Broderskap! I dag firar Frankrike sin nationaldag med pompa och ståt. Presidenten för den femte republiken, Emmanuel Macron, låter sin amerikanska kollega, Donald Trump, delta i festligheterna. En förtjust Macron bjöd bland annat på funkmusik av den franska elektroniska duon Daft Punk, framförd av en militärorkester. En sammanbiten Trump höll för en gång skull inne med sina känslor under numret.
I kväll ska presidenterna högtidlighålla minnet av de människor som för exakt ett år sedan föll offer för terroristen Mohamed Lahouvaiej Bouhte, som mejade ner nationaldagsfirare på Promenade des Anglais i Nice. 434 skadades, varav 86 dog.
Drygt ett par hundra har hittills mördats av islamister i Frankrike. När den katolske prästen Jacques Hamel fick halsen avskuren inne i en kyrka i en pittoresk by i Normandie förra sommaren rådde det inte längre något tvivel om att det inte finns någon person eller plats som är fredad från de islamistiska mördarna.
Undantagstillstånd råder i landet sedan terrordåden i Paris i november 2015. Frankrikes nationalförsamling beslutade den 6 juli att förlänga undantagstillståndet till den 1 november. Den officiella bedömningen är att det föreligger en fortsatt hög risk för attentat, på nivå 2 av 3.
Hårt utanförskap, ekonomisk stagnation och kontroverser om religionens roll präglar också Frankrike.
I detta läge är det ett sundhetstecken att de franska väljarna valde en modern internationalist som Emmanuel Macron till president. På andra håll har missnöje och rädsla kunnat exploateras av politiker – som Donald Trump.
Det är paradoxalt att fransmännen har utsett en liberal statschef, medan engelsmän och amerikaner har röstat för brexit och Donald Trump.
Frankrike är en av Europas äldsta nationalstater, med kulturell högfärd och jordbruksstöd som politiska specialiteter. Storbritannien var ett världsomspännande imperium för inte så länge sedan, och det förenade konungariket har fortfarande rika förgreningar runt hela jorden – inte minst genom finanscentrumet City of London. USA är en relativt ung stat som vilar på medborgarskap och mångfald. Amerikas förenta stater slog sig dessutom fria från britternas kolonialmakt och Europas religionstvång och slog fast i sin självständighetsförklaring att var och en har rätt till ”liv, frihet och strävan efter lycka”.
Vi lever i uppochnedvända världen. Hoppas att den landar i värden som frihet, jämlikhet och broderskap igen.
Gå till toppen