Båstad

”IS-flygblad” som delades ut i Grevie spreds på Facebook – tros vara bluff

Två flygblad som delades ut i Grevie har fått uppmärksamhet i sociala medier. Therese Lundblad reagerade starkt på vad som tros vara fejkad IS-propaganda.

Therese Lundblad har reagerat starkt på flygbladen som delats ut i Grevie som ger sken av att vara IS-propaganda.Bild: Michael Lundblad
I förra veckan dök flygblad med innehåll som ser ut som IS-propaganda upp i minst två brevlådor i Grevie. Händelsen polisanmäldes som hets mot folkgrupp av Therese Lundblad som bor på orten. Det var inte hon själv som fick flygbladet i brevlådan.
Texten är på både svenska och arabiska. På svenska står det: "Gå med oss innan det är försent. Det kristna Sverige ska vika sig för islam". Men den arabiska delen fick Therese Lundblad att fatta misstankar om att flygbladet var en bluff.
– Första meningen stämmer. Det står "Gå med oss innan det är för sent". Men den andra är ofullständig. Det är en upprepning. Det är antagligen någon som använt Google translate, säger Therese Lundblad.
På flygbladen finns även en IS-flagga. Någon avsändare finns inte.
Hon är övertygad om att någon som haft på sin agenda att få andra att gå med i en islamistisk rörelse hade delat ut flygbladen i ett helt annat område än i Grevie.
– Min tanke är att det är någon som vill skrämma våra invånare. Det handlar om fördomar mot muslimer. Flygbladen är utdelade till svenskar, säger hon.
Texten på arabiska är ofullständig och Therese Lundblad förmodar att någon använt Google translate.Bild: Michael Lundblad
En bild av flygbladet har den senaste veckan fått stor spridning på sociala medier, och gett upphov till rädsla och rasistiska kommentarer.
Flygbladen sägs ha delats ut i Malmö, men frilansjournalisten Jack Werner, som granskat spridningen, har spårat lappen just till Grevie.
Sverigedemokraternas andra vice ordförande i Göteborg, Agneta Kjaerbeck, är en av dem som delat bilden, med uppmaningen att rösta i kyrkovalet. Hon har sedan uppdaterat sitt inlägg och konstaterat att flygbladet är fejk.
– Tar jag bort inlägget så är bara skärmdumparna på den första texten kvar. Det är jätteolyckligt att man inte källgranskat, men jag har bett om ursäkt och låter inlägget ligga kvar för att stå för felet jag har gjort, säger Agneta Kjaerbeck till HD.
Jack Werner hänvisar till Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid teologiska institutionen på Uppsala universitet, som också gör tolkningen att flygbladet inte är seriöst. Han ifrågasätter både ordval och översättning, det andra arabiska stycket kan översättas till "Sverige kommer att ge utrymme, kommer att ge utry".
Polisanmälan som Therese Lundblad gjort är redan nedlagd.
– Min kollega som tittat på det har gjort tolkningen att det inget brott har begåtts, säger Karim Ottosson, chef för lokalpolisområde Kulla Bjäre.
Han är inte lika övertygad om att budskapet är en bluff, men utesluter det inte heller.
– Jag värderar inte det.
Gå till toppen