Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Tv: Brand i industribyggnad i Båstad – faran över för allmänheten

En kraftig brand rasade under fredagskvällen och natten mot lördag i en industribyggnad på Stenbrottsvägen i Båstad. Räddningstjänsten utfärdade en varning till allmänheten om att hålla sig inomhus. Väg 115, infartsvägen till Båstad österifrån, stängdes på grund av branden. Men tack vare samarbete mellan räddningstjänst, polis och försvar var faran över klockan 04 på lördagsmorgonen.

Bild: Läsarbild: Mats Kindwall
Larmet inkom klockan 18.53 på fredagen om en fullt utvecklad brand i en industribyggnad på Stenbrottsvägen i Båstad.
På grund av ett antal gasflaskor som utgjorde en explosionsrisk kunde inte räddningstjänsten påbörja släckningen vid ankomst – vilket gjorde att stora mängder rök kommit från byggnaden.
– Därför har vi utfärdat en varning till allmänheten om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar, sade Emma Nordwall på räddningstjänsten Skåne Nordväst under fredagskvällen.
Bild: Läsarbild
Varningen rörde ett området på 500 meters radie. Dessutom utrymdes två hus, som ligger inom vad räddningstjänsten kallar en ”het zon”.
Väg 115, Hallandsvägen, infartsvägen till Båstad österifrån stängdes av på grund av branden.
Bild: Helene Bengtsson/Mediabasen
Enligt prognoser under kvällen skulle släckningsarbetat pågå i 24 timmar. Vid midnatt hade räddningstjänsten fortfarande inte kunnat påbörja något släckningsarbete, på grund av gasflaskorna.
– Vi ska utreda om vi kan lösa problemet. Kan vi inte lösa det och skjuta dem får det fortsätta vara avspärrat, sade Ronny Möller, inre befäl vid räddningstjänsten.
Ägarna till industribyggnaden var på plats under natten och hjälpte räddningstjänsten med information om var gasflaskorna fanns i byggnaden. Efter många om och men lyckades man oskadliggöra gasflaskorna med hjälp av bepansrade specialfordon från försvaret samt polisens bombskydd.
– Försvarets bepansrade körde i sönder porten och med hjälp av polisens fordon kunde vi ta oss in och skjuta hål i gasflaskorna med ett gevär, säger Ronny Möller under lördagsmorgonen.
Klockan 02.20 sköt man sönder gasflaskorna. Vid 04 hade räddningstjänsten lyckats släcka branden. Då var faran över för allmänheten och väg 115 in mot Båstad öppnades igen.
Ronny Möller är nöjd med nattens insats. Tack vare samarbetet med polis och försvar fick räddningstjänsten ner arbetstiden från 24 timmar till nio timmar.
– Vi lyckades med det vi ville uppnå. Nu kan Båstadsborna gå ut i trädgården och njuta av den fina dagen.
Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.
Bild: Helene Bengtsson/Mediabasen
Räddningstjänsten är på plats med flera enheter. En drönare används också i räddningsarbetet.Bild: Helene Bengtsson/Mediabasen
Branden i Båstad syntes tydligt från Skummeslöv.Bild: Läsarbild: Niklas af Malmborg
Bild: Läsarbild: Sune Thorell
Gå till toppen