Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomtens lager ligger i Höganäs

Ett lager för världens alla, små och stora företag ligger i Höganäs.

Golfbollar är en av flera tusen artiklar.Bild: Göran Stenberg
E-handeln väntas breda ut sig alltmer i Sverige de närmaste åren. På sikt kommer 60–75 procent av all detaljhandel att ske över nätet.
Det skriver Handelns ekonomiska råd, i en rapport om digitaliseringen i handeln.
Ett exempel på detta finns på Bränneriets industriområde i Höganäs. Där började Mellanrummet AB för tio år sedan med att skicka böcker till hela Sverige. Företaget har i dag ett 20-tal olika projekt/kunder. Allt från den lilla e-handlaren som säljer sagoklänningar på Fyndiq/CDON till nischade bokförlag och internationella storföretag.
Benny Johansson jobbar med sin truck i det stora lagret som har 3 000 pallplatser.Bild: Göran Stenberg
Företag har stora lokaler, 3 000 pallplatser och 800 kvadratmeter med så kallade plockhyllor.
– Vi ska aldrig synas utåt. Vi arbetar som en del av våra kunders dagliga verksamhet, förklarar Magnus Lidström som är projektledare på företaget.
Han berättar om en enmansföretagare i Norrland som ökade sin omsättning med 300 procent sedan Mellanrummet tagit över lager, leverans och fakturering.
Golfprodukter är stort. Henrik Stenson solglasögon, skor och tröjor från Under Armour packas till en kund av Benny Johansson.Bild: Göran Stenberg
– Vi gör det lilla företaget större än vad det i själva verket är. Det lilla företaget får det storas möjligheter. En tjänst till en kostnad av mellan fyra och tio procent av omsättningen, säger Magnus Lidström.
Projektledare Magnus Lidström.Bild: Göran Stenberg
– Under två galet intensiva månader, för några år sedan, tog vi emot närmare 100 000 order av läkarnas FASS-bok, via telefon och en webbutik, berättar Magnus Lidström och fortsätter:
– Då satt vi hela dagarna och svara: "FASS kundtjänst" i telefonen. Tyvärr har det projektet försvunnit och ersatts med en digital informationsplattform.
Det man hanterar på Mellanrummet är i storleksordningen från en lastpall och ned till vadderade A-5 kuvert.
Barnböcker på både på arabiska och svenska, inom samma pärmar, blir allt vanligare. "Hästhuvudet" är en traditionell syrisk folksaga.Bild: Göran Stenberg
Det är en brokig blandning i pallar och på hyllor. Sytråd, barnböcker, choklad, barnkläder, schampo och allt som kan användas på en golfbana till trotjänaren – Jägarkalendern.
– Många tror att det inte säljs fickkalendrar längre, men det är fel, det är en artikel som snarare ökar, säger Magnus Lidström och tillägger:
– Årsböcker är också fortfarande ganska stort. Fotbolls-, Ishockey-, OS- och VM-böcker går bra och vi hanterar även "Årets Bildboken" här.
Bland tusentals boktitlar hitta vi årsboken "Årets Bild 2017"Bild: Göran Stenberg
Företaget Mellanrummet firar tio års-jubileum i augusti. Företaget ingick tidigare i ett annat Höganäsbaserat företag i den grafiska världen, Globograf.
– Man ville skilja trycksaksverksamheten från lager, packning och distribution.
Sytråd från den stora tyska tillverkaren Gütermann skeppas från Höganäs.Bild: Göran Stenberg
Placeringen i Höganäs ser Magnus Lidström som ett av företagets starkaste kort.
– På en dag når våra försändelser hela Danmark, nittio procent av Sverige, halva Norge, de tättbefolkade delarna av Finland, samt större delen av norra Tyskland. Det gör man inte från till exempel Jönköping som många tycks tro vara logistiknavet i lagersammanhang, säger han.
Magnus Lidström märker redan att leveranserna till Kina och Asien ökar. Med en växande medelklass på mer än 400 miljoner människor, ökar handel med europeiska prestigemärken.
Knotty Boy Dreadlock Shampoo tillverkas i USA, lagras i Höganäs och skickas härifrån till kunder i USA...Bild: Göran Stenberg
Inom e-handeln spelar det ingen roll var lagret finns, vilket kan ge de mest oanade effekter, säger Magnus Lidström.
– I vårt lager finns produkter som tillverkats i USA, men som vi packar och skickar till kunder i – USA...
Fakta

Handelns ekonomiska råd

Handelns ekonomiska råd är oberoende och svarar självt för rapportens innehåll och dess slutsatser. Rådet inrättades hösten 2016 inom ramen för Handelsrådet av Svensk Handel, Arbetsgivarföreningen KFO, Handelsanställdas förbund, Akademikerförbunden och Unionen.

Ledamöter i rådet: Erik Åsbrink, tidigare finansminister, Anna Felländer, tidigare chef- och digitaliseringsekonom vid Swedbank samt Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tidigare chefsekonom vid Konkurrensverket.

Gå till toppen