Ängelholm

Det unga Ängelholm växer upp på Kroneslätt

Nybyggarområdet Kroneslätt skiljer ut sig med en låg medelålder på runt 30 år. Det är lägst bland Ängelholms stadsdelar.

Tobias Andersson, som är uppväxt i Munka Ljungby, flyttade till Kroneslätt för ett par år sedan. Sönerna Adam och William Andersson-Svahn har nära till två lekplatser.Bild: Niklas Gustavsson
Om det är tätt mellan rullatorerna i tätortens centrala delar, som Sockerbruket, så är det inlines som gäller i de södra delarna. Om medelåldern på Sockerbruket ligger på 58 år så är den runt 30 på Kroneslätt.
Ängelholm har tidigare saknat statistik på stadsdelsnivå, men nu har kommunen tagit fram material som bland annat visar hur befolkningsfördelningen ser ut.
Det område som visar sig ha störst andel personer i arbetsför ålder är Fridhem, det nya exploateringsområdet i de södra delarna av Ängelholms tätort. Siffran ligger på 65 procent.
Fridhem har fortfarande en liten befolkning på omkring 160 invånare, men en stor andel är i åldrarna 7-18 år – närmare 20 procent. Liknande siffror går att hitta i stadsdelarna Karlslund och Nybro.
Men det är Kroneslätt som vinner kampen om de unga.
Nybyggarområdet ligger, i likhet med Fridhem, i tätortens södra delar men är till skillnad från Fridhem snart slutväxt.
Hela 30 procent av Kroneslätts omkring 600 invånare är i åldrarna 7-18 år medan 12 procent är under sju år. Det innebär att nästan hälften av invånarna är under 18 år.
35-årige Tobias Andersson och hans två söner passar in i bilden av invånaren på Kroneslätt. De bor i en bostadsrätt i området och är på väg till lekplatsen.
– Vi har lite äldre grannar men visst ser man många unga här. Vi flyttade hit för ett par år sedan. Det är ett lugnt och skönt område och vi fick ett bra pris på vår bostadsrätt, säger Tobias Andersson.
Tobias Andersson tillsammans med ettårige Adam Andersson-Svahn. I Kroneslätt ligger medelåldern på runt 30 år, vilket är lägst bland Ängelholms stadsdelar.Bild: Niklas Gustavsson
Det är nära för fyraåringen till Skörpagårdens förskola och det finns två lekplatser som ligger nära. Tobias Andersson saknar ingenting. Och det är fler som vill bo här.
– Det smäller upp hus hela tiden här. Jag ser det bara som positivt än så länge, säger Tobias Andersson.
Bara fyra procent av Kroneslätts invånare är i åldrarna 65-84 år. Den pensionerade polisinspektören Rune Boberg, 74 år, är en av dem som har hittat till Kroneslätt på äldre dagar. Han har bott i tätorter som Munka Ljungby och Vejbystrand men ville in till stan. När han och frun hittade bostadsrätten på Kroneslätt slog de till.
– Det är nära till stan, Coop ligger femhundra meter bort. Det enda som stör mig är att folk klipper gräs när som helst, speciellt när det är fint väder, säger han.
Rune Boberg fastnade för bostadsrätten på Kroneslätt. "Det är ju som att bo i en villa," säger han. Bara fyra procent av Kroneslätts invånare är i Rune Bobergs åldersgrupp – 65-84 år.Bild: Niklas Gustavsson
Han har ett stort engagemang för det lokala hockeylaget och är också före detta styrelsemedlem i Rögle.
Och den som vill spana efter Röglekändisar kan med fördel hänga här.
– Det är rätt många Röglekändisar som bor eller har bott här, säger Rune Boberg.
16-åringen Elias Svensson Dervall hör till de 30 procent av invånarna på Kroneslätt som är i åldrarna 7-18 år. Han har precis rullat in på uppfarten till familjens villa efter hockeyträningen.
– Det är väldigt bra att bo här. Det är många i min ålder. Det är nära både till hockeyn och skolan. Jag har gått på Nyhem och ska börja på Rönnegymnasiet nu, säger han.
30 procent av Kroneslätts invånare under 18 år. 16-årige hockeykillen Elias Svensson Dervall har många kompisar i området.Bild: Niklas Gustavsson
Elias mamma Linda Dervall berättar att flyttlasset gick hit när hon hade hittat en ny partner.
– Båda hade barn från tidigare äktenskap och vi behövde ett hus där alla kunde få plats. Det här huset var väl inte drömhuset, men vi behövde utrymmet, säger Linda Dervall.
Som mamma till två "hockeygrabbar" tycker hon att det är positivt att bo i ett område med många barnfamiljer.
– De äldre kanske inte gillar när barnen kör skejtboard eller spelar streethockey med inlines. Acceptansen blir nog större när man är jämna i livet, säger hon.
Linda Dervall, 42 år, tycker att det märks att Kroneslätt hör till ett av de mer välmående områdena i Ängelholms tätort.Bild: Niklas Gustavsson
Linda Dervall märker också att den unga stadsdelen hör till en av de mer välmående i Ängelholms tätort. Här har omkring 90 procent av invånarna ett jobb att gå till. I mindre välmående delar, som Ängavången och Gamla Kungsgården, är motsvarande siffra 65 procent.
– Det är många som bygger till med uterum, altan och pool. Man märker att folk ökar på. Det byggs till och renoveras, säger Linda Dervall.
Om vi tittar på kommunen som helhet så är det faktiskt de tre mindre tätorterna Hjärnarp, Munka Ljungby och Strövelstorp som har störst andel personer under 18 år – omkring 25 procent. Motsvarande siffra för staden är 19 procent.
De tre tätorterna har också störst andel småttingar. I Hjärnarp och Strövelstorp är elva procent av invånarna under sju år. I staden ligger motsvarande andel på sju procent. Det är kommunens kvalitetsutvecklare, Dag Lanneskog, som har tagit fram statistiken. Han är inte särskilt förvånad.
– Jag skulle chansa på att det är mer attraktivt för barnfamiljer att bo i dessa områden. Huspriserna är lägre och det passar nog invånare som har skaffat barn, säger han.
Läs alla artiklar om: Ängelholm i siffror
Gå till toppen