Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Efter förödande mordbranden – nu invigs Landskrona flygklubbs nya hus

En omfattande brand förra vintern ödelade lokaler och förstörde flygplan till ett värde av flera miljoner kronor. Men Landskrona flygklubb gav inte upp hoppet. Under lördagen invigde de sina nya lokaler – med en folkfest.

Tommie Rasmusson, ordförande i Landskrona flygklubb, var både stolt och rörd under invigningsceremonin. Många kom förbi och lämnade blommor.Bild: Oscar Kangro
Det var tidigt på morgonen den 4 januari 2016 som styrelsen i Landskrona flygklubb fick ett telefonsamtal som de hoppades att de aldrig skulle behöva få.
En storbrand, vilken skulle visa sig vara anlagd, rasade på Enoch Thulins flygfält. Flygklubbens klubbhus brann ned till grunden och sju flygplan fick skrotas.
Läs mer:Nedbränd flygklubb utsatt för hot
– Foton, gamla dokument, styrelseprotokoll, allt förstördes, sa Ronny Lindell i Landskrona flygklubbs styrelse till tidningen vid tillfället.
Så här såg det ut efter branden den 4 januari 2016.Bild: Britt-Mari Olsson
All verksamhet fick förläggas i temporära baracker. Thomas Weidenfeld, vice ordförande i klubben, beskriver perioden – under vilken även flygfältet blev spelplats för en polisrazzia mot ett flygplan lastat med kokain till ett värde av åtskilliga miljoner – som "ett tufft år".
Men trots alla svarta rubriker gav flygklubben inte upp. Med hjälp av deras medlemmar, Landskrona stad och olika aktörer började de skissa på planer till ett nytt klubbhus och ny utrustning kunde köpas in.
Läs mer:Totalförstördes i mordbranden – nu bygger flygklubben i Viarp nytt klubbhus
I december i fjol beviljades bygglovet och under lördagen anordnade flygklubben en invigningsfest i de nya byggnaderna med tipsrunda, musik, fika och rundvandring.
– Lika sorgligt som det kändes då när vi fick det där samtalet, lika bra känns det idag, säger Tommie Rasmusson, ordförande i Landskrona flygklubb.
– Det här är helt fantastiskt. Det har verkligen blivit superfint, konstaterar Thomas Weidenfeld.
Det nya klubbhuset, som invigdes under lördagen.Bild: Oscar Kangro
Och det var inte bara styrelsen som var på plats under invigningen. Enoch Thulins flygfält var fullsatt under firandet och lovorden haglade över flygklubben.
Bland annat talade kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L) i samband med ceremonin och Nordvästra Skånes flygklubb överlämnade blommor. Landskrona flygklubbs hedersordförande Gunnar Nordin – som varit engagerad i klubben sedan 40-talet – klippte bandet för att markera flygklubbens nya kapitel.
– Jag är så stolt, så stolt, säger han.
Gunnar Nordin, hedersordförande i Landskrona flygklubb höll ett tal och klippte bandet.Bild: Oscar Kangro
Gå till toppen