Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Kameror nedtagna före inbrott på Strandängsskolan i Båstad

Tjuvarna på Strandängsskolan fastnade inte på film. Övervakningskameran var nedmonterad efter en renovering då inbrottet inträffade i A-huset.

Ingen övervakningskamera fanns uppsatt då A-huset på Strandängsskolan drabbades av inbrott och ett 50-tal Ipads stals. Kameran hade monterats ner och inte satts upp efter en renovering.Bild: Louise Sillén Herzegh
Strandängsskolan har varit inbrottsdrabbad den senaste tiden. Så sent som under natten mot i onsdags gick larmet, efter att någon krossat rutor och tagit sig in i byggnaden.
Kommunen har konstaterat att det inte fanns någon övervakningskamera uppsatt i samband med inbrottet i A-huset på Strandängsskolan i slutet av förra månaden, då bland annat ett 50-tal Ipads stals.
– Det vi gjort nu är att sätta upp kameror. Vi utreder just nu varför de inte satt uppe. Huset har renoverats kraftigt, säger Ewa Nilsson, rektor på Akademi Båstad vuxenutbildning.
I en rapport som Ewa Nilsson står bakom framgår att gärningsmännen troligen tog sig in i byggnaden genom fönster som vid tillfället försetts med plywood efter tidigare inbrott och skadegörelse. Sedan har man brutit upp dörren till lärarrummet.
– Det är sannolikt så att hantverkarna plockade ner kameran och sedan har det helt enkelt missats att sätta upp den igen. Det är en miss helt enkelt. Kameran är uppe igen i alla fall, säger Sven-Inge Granlund, tillförordnad teknik- och servicechef på Båstads kommun.
Övervakningskameran på A-huset hade monterats ner i augusti förra året i samband med renoveringen och sattes sedan inte upp igen enligt rapporten.
Veckan före tillfället då Ipadsen försvann förstördes cirka 20 fönsterrutor. Allt som allt drabbades byggnaden av tre inbrott inom loppet av en och en halv vecka.
Det framgår även att entrén utanför skolan veckorna innan blivit ett "tillhåll" där det varje kväll hänger unga personer som skräpar ner och förstör.
– Vi har påbörjat arbetet med förbättringar, säger Ewa Nilsson.
Bland de förbättringsförslag hon tar upp i rapporten finns bland annat att det ska finnas möjlighet för väktare att sättas in och köra extra rundor. Hon har som rektor i dagens läge ingen kontakt med väktarbolag utan det sköts via Båstadhem.
Andra förslag till förbättringar är mer belysning i entréområdet då det ligger undanskymt. Hon pekar även på att dörrkarmar och dörrar bör vara av säkerhetsmodell där datorer och annan dyrbar utrustning förvaras.
Rapporten tar även upp dna-märkning, rutiner kring registrering och stöldmarkering samt skyltning som exempelvis visar att Ipadsen är stöldmärkta.
Gå till toppen