Nöje

Kate Bush-nostalgi i Gamla Uppsala

Udda syn i Gamla Uppsala i dag: Ett gäng röda långklänningar som synkroniserat sveper runt i gräset vid kungshögarna. Det ser ut så när fans av Kate Buhs samlas för att dansa till 70-talshiten Wuthering Heights.

Kate Bush-fans samlades vid högarna i Gamla Uppsala för att dansa loss till hitlåten "Wuthering Heights" från 1978.Bild: Johannes Mårlöv
Det handlar alltså om brittiska Kate Bush debutsingel från 1978, Wuthering Heights, inspirerad av Emily Brontës roman med samma namn. (Svindlande höjder på svenska.) Videon där Kate Bush dansar i ett drömskt landskap, klädd i rött, triggar fans över hela världen att göra detsamma – i grupp.
– Jag såg Wuthering Heights-videon på Youtube av en slump för 1,5 år sedan och tyckte att den var en magisk låt och fantastisk dans. Jag blev trollbunden. Så när jag läste om det här evenemanget vid Uppsala högar fanns det inget val. Jag måste få uppleva det, säger Johannes Mårlöv från Stockholm.
Han och ett 70-tal andra män, kvinnor och barn dansade på lördagen vid Kungshögarna för att sedan tillsammans springa upp på en av kullarna. Publik: Mer än hundra.
– För mig är det här ren livsglädje. Det är roligt, livsbejakande och kostar ingenting, säger Johannes Mårlöv.
Uppsala är den enda ort i landet som samlar Wuthering Heights-dansare. Gruppen Shambush var först med eventet i Brighton 2013 och därefter har det spridits globalt.
– Det är stort i Australien, Melbourne har samlat ett par tusen dansare, säger Karolina Larsson, en av arrangörerna.
Nästa år firar låten Wuthering Heights 40 år.
– Då hoppas jag att det blir något stort. Att samla en massa människor i rött och dansa på Kate Bush lite speciella sätt ger energi, säger Karolina Larsson.
Gå till toppen