Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Nya villatomter måste skakas fram i Klippan

Det finns nästan inga fribyggartomter kvar i Klippans tätort. Nu ska fler tas fram genom förtätning.

Den senaste gången som ett större område med fribyggartomter ställdes i ordning i Klippans tätort var 2010. Då anlades 25 nya villatomter på området Nyslätt.
– Där är alla sålda, utom möjligen en. Sedan har vi nästan ingenting kvar i centrala Klippan, säger kommunalrådet Kerstin Persson (S).
Det finns fortfarande lediga kommunala tomter i både Östra Ljungby och Ljungbyhed, men intresset för tomter i Klippan är större.
– Det känns som att man är mer på hugget just nu, men man behöver tid att planera och sätter inte spaden i marken direkt.
Ett arbete med att ta fram fler kommunala villatomter i Klippans tätort har därför påbörjats. Det handlar i första hand om förtätning, alltså att man lägger tomter nära befintlig bebyggelse så att det finns ledningar och vägar att ansluta till.
Här på grusplanen vid infarten till Bruksskolan planeras fler villatomter.Bild: Annsofie Wieland
Ett av områdena ligger bakom Ica Kvantum i Elfdalen. Där finns möjlighet att förlänga äldre villagator så att det får plats fler hus, även om man behåller en del grönytor för rekreation.
Ett annat intressant område ligger vid infarten till gamla Bruksskolan. Där finns en skräpig grusplan som förr användes som tillfälligt upplag för snö av kommunen. Tanken är att ställa i ordning villatomter på och kring den.
– Det är tänkt att vi ska utveckla hela det området, men vi vill börja i den änden, säger Kerstin Persson.
Hon hoppas att det ska finnas detaljplaneförslag som kan gå ut på samråd innan året är slut.
Gå till toppen