Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aleris om satsningen i Ängelholm: ”Ett välfungerande sjukhus”

Aleris satsar i Ängelholm trots att de förlorar grundavtalet om att utföra ryggkirurgi åt regionen. "Vi vill fortsätta jobba på det här sjukhuset, som är välfungerande och har ett gott rykte," säger Anders Kjellin, verksamhetschef för Aleris Ortopedi i Ängelholm.

"Alla tycker det ska bli roligt att flytta in i våra nya lokaler som är mycket mer anpassade för vår verksamhet", säger Anders Kjellin, verksamhetschef för Aleris.Bild: Niklas Gustavsson
Trots de rödgröna regionpolitikernas beslut om att ta tillbaka ryggkirurgin i offentlig regi är stämningen försiktigt optimistisk på privata Aleris i Ängelholm.
Från lunchrummet inne på sjukhuset går det att se den nya byggnaden som växer fram på bakgården.
– Hela bottenplanet är det som är vårt, säger verksamhetschef Anders Kjellin.
Läs också Aleris bygger ny operationsavdelning i privat regi – behåller personalen
När bygget på Ängelholms norra sjukhusområde står klart ska det inrymma det mesta som i dag finns på det södra sjukhusområdet. Aleris hoppas kunna flytta in i sina nya lokaler den 1 april nästa år. Som tidningen har skrivit innebär det att Ängelholm får en ny ortopedisk avdelning som ska drivas i privat regi.
Aleris kommer att flytta in på bottenplanet av den nya sjukhusbyggnaden.Bild: Niklas Gustavsson
För Aleris del handlar det om investeringar på flera miljoner kronor utöver hyreskostnaderna. Satsningen sker samtidigt i en tid av osäkerhet. Aleris förlorade nyligen sitt grundavtal om att utföra ryggkirurgi åt regionen.
– Vi vet ju inte riktigt vilka patienter vi får till oss så det finns en osäkerhetsfaktor i det också, säger Anders Kjellin.
Avtalet upphör i slutet av mars 2018, men ett nytecknat vårdgarantiavtal med regionen kan innebära fortsatt lönsamhet. Utöver vårdgarantipatienter planerar kliniken i Ängelholm för att ta emot försäkringspatienter och privatbetalande patienter.
– Vi har också ett avtal med Skåne Care som säljer sjukvård till utländska personer. Det kan bli så att vi får patienter från andra länder, till exempel krigsskadade från Syrien, säger Anders Kjellin.
Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, har sagt till tidningen att han tror att det kommer att bli svårt att rekrytera tillräckligt många ortopeder till regionens verksamhet i Helsingborg när Aleris ryggkirurger väljer att stanna i privat regi.
Läs också Risk för längre väntetider när regionen tar över ryggkirurgin i Ängelholm
Aleris verksamhetschef i Ängelholm har själv arbetat inom landstinget, men har inte mycket positivt att säga om regionen som arbetsgivare.
– Det är dålig effektivitet, dålig arbetsmiljö och dålig styrning. Region Skåne har dåligt rykte som arbetsgivare. För sex år sedan blev vi privatiserade. Innan dess var vi en landstingsklinik och det är ingen av oss som jobbar för Aleris nu som längtar tillbaka. Här har vi en arbetsro och kan lägga upp och styra vår verksamhet på ett sätt som är optimalt för våra patienter.
Erfarenheterna av att arbeta både offentligt och privat har gett honom inblick i hur sjukvården fungerar. Han ser problem med att politikerna har så stor makt över sjukvården, som kan innebära förändringar vart fjärde år.
Ett välfungerande sjukhus med gott rykte – så beskriver Anders Kjellin sjukhuset i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
När förändringarnas vindar blåser har sjukhuset i Ängelholm utgjort en bra bas, menar Anders Kjellin. Det är därför Aleris väljer att satsa just här.
– Vi vill fortsätta jobba på det här sjukhuset, som är välfungerande och har ett gott rykte. Helsingborgs lasarett är en stor byggarbetsplats sedan flera år tillbaka och kommer säkert att vara det i tio år till, säger Anders Kjellin.
I korridorerna möter vi ortopeden och överläkaren David Wisinger. Han lämnade nyligen en trygg anställning som överläkare inom regionen för arbete åt Capio och Aleris.
Överläkare David Wisinger har tröttnat på att jobba i offentlig regi. "Jag går hellre ut i en otrygg verksamhet för att göra det som jag tycker att en läkare ska göra – ta hand om patienterna."Bild: Niklas Gustavsson
– Det är fyra överläkare som har sagt upp sig från ortopeden i Helsingborg på kort tid. Man upplever att man jobbar och sliter men det blir inte bra vård. När man kommer på morgonen är det långa köer, inga vårdplatser och inget operationsutrymme. Det är en enorm skillnad att komma hit. Det är som natt och dag och man kan gå härifrån och känna att man har gjort ett bra dagsverke, säger David Wisinger.
Samtidigt fortsätter den politiska debatten om framtiden för ryggkirurgin.
Yvonne Augustin (S), ordförande för sjukvårdsnämnd Sund, kan inte tänka sig att ompröva beslutet om att ta över ryggkirurgin i offentlig regi förrän det kommer ett definitivt besked att regionen inte klarar av att anställa ryggkirurger i Helsingborg. Hon ser fördelar med att ta över ryggkirurgin då hon menar att det skulle skapa en sammanhållen vårdkedja.
Samtidigt säger hon sig vara medveten om att det kan bli en tillfällig svacka i produktionen under en övergångsperiod.
– Och då är det bra att det finns ett vårdgarantiavtal med Aleris, säger Yvonne Augustin.
– Jag tror och hoppas att det privata och offentliga kan komplettera varandra.
Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, är visserligen positiv till vårdgarantiavtalet. Men han är samtidigt kritisk till att det rödgröna beslutet kan leda till längre väntetider.
– Yvonne Augustin säger med berått mod att "vi kommer att låta människor stå i kö". Då bygger vi upp långa köer för människor som har ryggsmärtor. Det är hårresande att hon spelar med människors liv, säger Gilbert Tribo.
Gå till toppen