Helsingborg

Barn i villa dominerar på sommarläger – svårare att nå unga i resurssvaga områden

Över 400 unga helsingborgare deltar i sommar på något av stadens läger. Men det handlar inte om ungdomar som tar en paus från betongen. Barn från villaområdena dominerar och från vissa centrala stadsdelar är det ingen alls som åker på sommarkollo.

Lägergården på Bolmsö lockar fler villabarn än barn som bor i lägenhet.Bild: Rickard Dighammar
Helsingborgs stad har två vackert belägna lägergårdar. En på småländska Bolmsö och en vid Fedingesjön i Skånes Fagerhult. Här ordnas varje sommar läger under ett antal veckor. Läger med övernattning ordnas också på Krokahus i Rydebäck och på Örby ordnas dagläger.
En möjlighet för barn och unga att för en billig peng komma ut i naturen, umgås och få nya vänner. Inte minst för ungdomar som bor centralt eller i andra områden med nästan enbart lägenheter. Men det är inte barn från dessa områden som tar mest plats. Istället kommer det flest barn från Ramlösa, Rydebäck, Mariastaden, Raus Södra, Tågaborg, Allerum, Laröd, Bårslöv och Påarp.
Samtidigt åker inte ett enda barn från Eneborg och Närlunda på läger. Och ytterst få bor på Högaborg, Drottninghög, Slottshöjden, Stattena, Norr och Fältabacken.
Till delar kan det förklaras med att det bor många barn i villaområdena. Men det är inte hela sanningen. Flera av villaområdena är överrepresenterade.
– Det är något som vi verkligen arbetar med. På fritidsgårdarna är det tvärtom barn från lägenhetsområden som är överrepresenterade, säger Mahmoud El-Rameid, som är enhetschef på Fritid Helsingborg.
Sommarläger på Bolmsö.Bild: Anna Ottosson
En förklaring skulle kunna vara att många med utländsk bakgrund gör återbesök i sina gamla hemländer på somrarna och därför inte kan åka på läger.
– Det är ett riktigt hemvändarår i år, inte minst på Närlunda och Drottninghög, säger Mahmoud El-Rameid.
Men han ser också en annan förklaring:
– Det ser annorlunda ut på våra helgläger under resten av året. Då anmäler man sig direkt på fritidsgårdarna. Till sommarlägren anmäler man sig via nätet och det finns de som har lite svårare för det, de som inte behärskar språket, säger Mahmoud El-Rameid.
Läs mer:”Vi har nästan kramat sönder varandra”
Sommarlägren får höga betyg av deltagarna och många återkommer. Men det finns de som är missnöjda och vittnar om brister. Kan det påverka vilka som deltar?
– Nej, det tror jag inte. Det skulle vara otroligt om alla var nöjda och det händer att barn tvingats i väg på läger av sina föräldrar. Då blir det inte bra.
– Så fort vi uppfattar eller får reda på saker agerar vi. Tidigare i somras skickades fyra grabbar hem efter bara två dagar. De hade misskött sig och varit taskiga, säger Mahmoud El-Rameid.
Han berättar att man på fritidsgårdarna försöker sälja in lägren och andra sommaraktiviteter. Och att man hjälper till med att anmäla dem som vill vara med. Men fritt skolval har gjort det svårare att nå ungdomarna, inte minst på Söder och Högaborg där barnen går på många olika skolor.
– Vi kan omöjligt vara på 25 olika skolor. Därför ändrar vi i konceptet. Närlunda är en av våra mest besökta fritidsgårdar och nu kommer Viskans fritidsgård att ha riktad verksamhet på kvällarna för att nå och skapa en relation till 13-17-åringar i området, säger Mahmoud El-Rameid.
Mahmoud El-RameidBild: Privat
Själv brinner han för verksamheten och ser lägren och övriga sommaraktiviteter som en viktig mötesplats.
– Jag valde att söka mig till det här jobbet efter att ha varit på läger både på Bolmsö och i Skånes Fagerhult. Jag växte upp på Högaborg och tyckte att det var skönt att komma iväg, säger Mahmoud El-Rameid.
Det finns en upplevelse av att kontaktytorna mellan olika grupper av ungdomar blir mindre. Man går inte på samma skolor, är inte med i samma föreningar och möts alltså inte heller på läger och andra sommaraktiviteter.
– Det är ett stort problem att det blir mer och mer uppdelat, säger Mahmoud El-Rameid.
Ändå ser han positiva exempel:
– På Bolmsö har har vi i år fler med invandrarbakgrund, men då handlar det om barn med föräldrar som bott länge i landet, säger han.
Fritid Helsingborg har ett mycket digert utbud av aktiviteter under somrarna. En del, men inte allt, finns i en speciell katalog som skickas ut till alla barn och ungdomar. Till många aktiviteter ska man anmäla sig och även här märks att barn från villaområden dominerar. Barn från områden med lägenheter lyser exempelvis nästan helt med sin frånvaro på golfkursen på Vasatorp, men tar mer plats på kursen i dans och på utflykten till Kolmården.
Det ordnas också mycket aktiviteter i fritidsgårdarnas egen regi.
– När vi åkte till Liseberg hade vi en hel buss med barn från Närlunda och Högaborg. Vi har fritidsgården öppen och riktar aktiviteter under sommaren i områden där vi upplever ett stort behov, säger Mahmoud El-Rameid.
Fakta

Sommarläger

Bolmsö, sju eller åtta övernattningar, pris 700 respektive 800 kronor.

Skånes Fagerhult, fyra övernattningar, 450 kronor.

Krokahus, två övernattningar, 250 kronor.

Örby, dagläger under fyra dagar, 225 kronor.

Läs alla artiklar om: Sommarläger 2017
Gå till toppen