Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuv kan få nytt LSS-boende

På kommunens LSS-boende på Västergatan i Billesholm är det svårt för vissa att ta sig ut på egen hand. I framtiden kan boendet därför komma att ersättas av ett nytt.

Lokalerna för LSS-boendet på Västergatan är inte lämpliga för verksamheten, tycker chefen Jessica Rosenberg Öberg.Bild: Bjuvs kommun
Jessica Rosenberg Öberg, som bland annat är chef för LSS-verksamheten i kommunen, menar att det nuvarande boendet på Västergatan inte passar för verksamheten.
Detta eftersom boendet ligger på tredje plan.
– Det ger inte samma möjligheter att ta sig ut på egen hand. Ett boende på markplan skulle ge större möjligheter att bli delaktig i samhället.
Dessutom är många dörrposter för smala, säger hon, vilket kan göra det svårare för den som sitter i rullstol att på egen hand kunna förflytta sig.
Därför måste enskilda lägenheter på boendet ofta anpassas, berättar hon.
– Då springer kostnaderna iväg. Det vore bättre att kunna erbjuda ett färdigt koncept från början.
Kommunen har i nuläget två vårdtagare som är placerade utanför kommunen – vilket kostar sammanlagt över 3,8 miljoner per år.
Jessica Rosenberg Öberg kan inte säga det med säkerhet, men hon tror att det hade varit möjligt att erbjuda dessa två personer en plats i den egna kommunen istället, om det hade funnits ett bättre anpassat boende.
Dessa orsaker, tillsammans med att behovet av platser väntas öka i Bjuv i framtiden, gör att kommunen nu ser över om boendet på Västergatan ska ersättas med ett nytt. Samhällsbyggnadsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen ska nu utreda olika alternativ – bland annat om man ska bygga nytt eller hyra en befintlig byggnad.
– Vi måste göra en plan för att säkra upp att man kan bo kvar i sin hemkommun, säger Jessica Rosenberg Öberg.
Våren 2020 löper hyreskontraktet på Västergatan ut och senast hösten 2019 hoppas Jessica Rosenberg Öberg att man ska ha en lösning klar.
Gå till toppen