Landskrona

Hon startar friskola i Landskrona nästa år

Skolinspektionen ger klartecken: Mariaskolan får starta förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Rehan Taha har fått grönt ljus att starta en friskola i Landskrona, men elvaåriga dottern Maria Abboud är för gammal för att börja där.Bild: Mikael Anjou
Bakom ansökan ligger Rehan Taha. När beskedet kom blev hon riktigt glad.
– Yes! Det var tredje gången jag ansökte och nu blev det godkänt, säger hon.
Landskrona stad har inte bromsat, men det har funnits andra hinder på vägen. En tidigare ansökan kom in till statliga Skolinspektionen tre minuter för sent och vid något tillfälle var myndigheten inte nöjd med att skolan främst ville använda stadsbiblioteket.
Läs mer:Ny friskola nekas tillstånd
Det är nu löst och Rehan Taha tittar framåt. Och lite bakåt.
Själv kom hon från Libanon till Sverige som sjuåring och har varit elev på Seminarieskolan i Landskrona.
Det var en positiv erfarenhet, men Rehan Taha är tydlig med att hon hade behövt mer hemspråksundervisning under just de unga år, då språk är som lättast att lära sig.
Den erfarenheten tar hon nu med sig till Mariaskolan. Där ska elevernas modersmål, oavsett vilket, bli ett ämne som alla andra och få samma status.
– När jag var elev hade vi hemspråk en timme i veckan. Sist på dagen, efter alla ämnen, när vi var trötta – jag tycker att det signalerade att det inte var viktigt.
– Jag vill ge eleverna det jag inte fick som barn och nu saknar som vuxen.
Vilka språk det blir, det får man se när skolan tar in sökande. Något urval görs inte.
– Alla är välkomna.
Skolan börjar med att ta in tjugo elever till en förskoleklass hösten 2018. Året efter tar man in en ny förskoleklass medan den gamla går vidare till ettan och så vidare. På så sätt ska skolan fylla klasserna F-6 under loppet av sju år och växa till 140 elever i skolan och på fritidshemmet.
Spelar din egen bakgrund någon roll för Mariaskolan?
– Ja. Här ska eleverna få erkännande och respekt för sin bakgrund. Då blir det lättare för eleven att tycka om sig själv – och andra. Det gäller avsett vilken identitet man har – min egen är både svensk och arabisk.
Dessutom ska mycket kraft läggas på att leva med skillnader. När elever talar, tänker och tycker olika krävs det att alla visar hänsyn både i vardagen och om det uppstår konflikter.
– Det är något att jobba med dagligen.
Rehan Taha har fått grönt ljus att starta en friskola i Landskrona.Bild: Mikael Anjou
Självklart vill Rehan Taha att eleverna ska lyckas i hennes skola. Det är ju nyckeln till tillhörighet, delaktighet och framgång i samhället, enligt hennes egen erfarenhet.
Hon tog lärarexamen 2005 med kompetens inom ett antal ämnen och för elever i flera åldrar. Kunskaperna fick hon använda när hon jobbade på Juno, en då kombinerad skola och förskola i Landskrona och därefter Dammhagskolan. Senare deltog hon i ett forskningsprojekt på universitetsnivå och skrev sin magisteruppsats om gymnasister i Malmö.
Nu delar hon sin arbetstid. Dels är hon pedagogisk ledare för två förskolor i Landskrona, dels jobbar hon heltid på Malmö högskola, där hon utbildar blivande förskollärare. Dessutom är hon förälder till elvaåriga dottern Maria.
– Jag har funderat på att doktorera, i en avlägsen framtid.
Hur ska du hinna driva en skola också?
– Det återstår att diskutera med arbetsgivarna. Men vi startar ju med tjugo elever och ökar stegvis, säger hon.
Hon vill spela en aktiv roll och möta elever, föräldrar och personal. Som huvudman för skolan tänker hon också jobba med det systematiska kvalitetsarbetet.
Läs mer:Ny skola planeras i innerstan
Lokalen är redan klar och ligger på Hantverksgatan. Innergården delas med förskolan Stjärnfallet, som drivs av Dalal Taha, syster till Rehan Taha. När skolan växer kan ett samarbete om kök och matsal bli aktuellt, men i början får maten hämtas till skolan.
Hur många behöver du anställa?
– Ungefär två per klass med tjugo elever, så det blir väl två att börja med. Jag ser det som den största utmaningen att hitta rätt personer som verkligen jobbar aktivt med skolans hjärtefrågor. Vi får kanske pröva oss fram.

Mariaskolan –och konkurrenterna

Mariaskolan har tillstånd till tjugo elever i förskoleklass, 120 i grundskolan och 140 i fritidshemmet.
Namnet på skolan är är bildat av första bokstäverna i det bakomliggande företagets namn: Multicultural and recognition in aspiration in Landskrona AB. Det företaget driver redan förskolan Stjärnfallet, som också är granne.
Sedan tidigare finns en handfull fristående skolor i Landskrona: Internationella engelska skolan, Kunskapsskolan, Landskrona school of sports, Petersvenskolan och Säbyholms montessoriskola.
Till det kommer ett tiotal kommunala skolor i hela Landskrona kommun.
Gå till toppen