Helsingborg

Jonas Kanje: Läsaren har rätt att förstå hur skattepengar används och hur makten kan missbrukas

Chefredaktör Jonas Kanje.Bild: @imageAuthorName
En lång rad chefer på Fritid Helsingborg har ordnat jobb till anhöriga. Det är det senaste avslöjandet i HD:s granskning.
Vänskapskorruption – att med hjälp av sin ställning gynna någon närstående på ett otillbörligt vis – är ett på många sätt klassiskt ämne för granskande journalistik. Ämnet som sådant innebär någon form av maktmissbruk och det skapar ofta känslor eftersom det upplevs som orättvist.
Men det är också ett ganska svårt ämne att ta sig an. Gränsdragningarna kan vara hårfina och det är sällan som vi alla är helt överens om exakt var de moraliska gränserna går.
I synnerhet som gränserna förändras med förutsättningarna.
Om Lisa anställer sina barn i det egna företaget trots att de saknar rätt utbildning så är det en sak. Om den kommunala chefen anställer sina egna barn under samma omständigheter så är läget ett annat.
Tidningens uppgift är att granska och att dra fram saker i ljuset – inte att agera domstol. Det är aldrig vi som avgör om något är brottsligt och det ska inte heller vara vi som avgör om något är moraliskt förkastligt. Det avgörandet måste varje läsare göra för egen del.
Samtidigt så väljer vi ämnen, letar missförhållanden och granskar utifrån vår moraliska kompass. På så vis kan vi ibland både sätta agendan och medverka till var den moraliska ribban så att säga hamnar.
För att hitta rätt där har vi ett antal tumregler och hjälpmedel – utöver vårt förhoppningsvis välfungerande omdöme.
De pressetiska reglerna hjälper oss att navigera i olika svåra avgöranden kring exempelvis integritetskänsliga uppgifter. Dessutom funderar vi mycket över vad vi bör granska och varför.
I botten på de funderingarna finns alltid ett maktperspektiv. Tumregeln är: ju mer makt desto hårdare granskning. Därför är vi tuffare mot alla skattefinansierade verksamheter. Dels ska de ta hand om våra gemensamma pengar och dels har politiker, poliser och myndigheter en mycket konkret och lagstadgad makt att ingripa – till och med med våld – i våra liv.
Jag tycker alltså att det är både rimligt och bra att vi ganska ofta granskar missförhållanden på kommunala förvaltningar eller vårdinrättningar (som vi gjort med Helsingborgs lasarett och diverse äldreboenden senaste tiden). Jag anser helt enkelt att läsare och medborgare har en mycket tydlig rätt att se och förstå hur skattepengar används, vilka konsekvenser vänskapskorruption kan få och hur den offentliga makten på olika sätt kan missbrukas och drabba enskilda.
Tycker du att vi gör rätt? Och vad tycker du att vi borde granska? Skicka ett mejl till mig med dina synpunkter eller skriv vad du tycker i artikelkommentarerna.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen