Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

För få äldrebostäder i hälften av kommunerna

Cirka 44 procent av kommunerna anser sig ha ett underskott på särskilda bostäder för äldre. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Bara hälften av landets 290 kommuner har i dagsläget ett utbud av bostäder för äldre som möter efterfrågan. Det visar kommunstatistik från Boverket som Hem och Hyra tagit del av.
Hälften av kommunerna som svarat på Boverkets bostadsmarknadsenkät anser att de har balans i utbudet av äldrebostäder. Cirka 44 procent har underskott, och ett tiotal uppger att de har ett överskott av bostäder för äldre.
– Man borde kunna ställa högre krav på kommuner som inte skärper sig, som år efter år svarar att man har ett underskott och förväntar sig att ha ett underskott i framtiden, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, till tidningen.
Antalet äldre ökar och inom 20 år beräknas antalet personer över 75 år ha ökat från dagens 900000 till cirka 1,4 miljoner.
Gå till toppen