Helsingborg

Grävde upp heroin i skogen – döms till fyra års fängelse

I mars slog tullens spanare till mot en heroinkurir på Ramlösa station. Nu döms mannen till fängelse i fyra år.

På eftermiddagen den 25 mars befann sig spanare från tullkriminalen i ett skogsområde i nordöstra Skåne.
I ett skogsområde i nordvästra Skåne satt tullens spanare och såg på när 24-åringen hämtade narkotikan/Foto: Tullen.
Föremålet för deras intresse var en 24-årig man.
Efter en stunds spaning dök mannen upp. På 30 meters håll såg en av spanarna hur 24-åringen letade sig fram till en tall och grävde upp ett paket.
Mannen körde sedan från platsen och satte sig sedan på ett tåg från Hässleholm. Han steg av på Ramlösa station och där greps han av polis.
Tullens intresse för 24-åringen ska ha uppstått efter att hans kusin i januari åkt fast med ett mycket stort parti narkotika i färjeläget i Helsingborg. Då beslagtogs 22 kilo kokain och drygt tio kilo heroin.
I paketet som 24-åringen grävt upp och tagit med sig på tåget hittades ett halv kilo heroin.
Nu döms han till fängelse i fyra år av Helsingborgs tingsrätt, som också beslutar att utvisa mannen.
I tingsrätten uppgav 24-åringen att han pressats till att hantera narkotikan av en man i Albanien. Enligt 24-åringen hamnade de två i bråk på ett diskotek i landet för tre år sedan, något som ledde till att han utsatts för utpressning och till slut tvingades ta på sig uppdrag som narkotikatransportör.
Tingsrätten konstaterar dock att det finns lite som talar för att berättelsen stämmer.
I domen skriver man:
"Redan det förhållandet att det rört sig om ett mycket stort parti heroin talar i och för sig för att hans befattning med narkotikan har utgjort en del i en organiserad verksamhet och att han haft insyn och ekonomiska intressen i denna verksamhet."
24-åringens kusin som greps i januari sitter fortfarande häktad som misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och väntas bli ställd inför rätta senare i år.
Gå till toppen