Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Efter HSB-avslöjandet: Styrelsen står bakom personalpolitiken

Utfrysningar, härskartekniker, lyxkonsumtion och svågerpolitik. Efter HD:s och Sydsvenskans avslöjanden om HSB-toppen Ann Irebo hölls under måndagen ett flera timmar långt extrainsatt styrelsemöte. Resultatet: ett pressmeddelande där styrelsen ställer sig bakom företagets personalpolitik.

Under måndagen satte HSB Skåne in ett extra styrelsemöte, anledningen var HD:s och Sydsvenskans granskning som visar att vd:n Ann Irebo har gett anhöriga arbete och bland annat anklagas för att ha skapat ett skräckvälde på företagets huvudkontor där flera anställda blivit utfrysta eller tvingats lämna sina jobb.
Efter mötet, som varade i flera timmar, ställde sig styrelsen och dess ordförande Sven Gudmundsson bakom Ann Irebo och den personalpolitik som förs. I ett pressmeddelande skriver man bland annat ”att artikeln i stort inte stämmer med den uppfattning styrelsen har av verksamheten i HSB Skåne.”
– Vi står inte på tå för att svara Sydsvenskan i det här läget, utan är angelägna att få fram fakta om målet och informera ägarna och medlemmarna. Vi konstaterar att styrelsen har ett ansvar och att det finns mer att göra. Vi kommer utgå från de punkter ni har i artikeln, det är där det finns risker och vi måste bli tydligare, säger Sven Gudmundsson.
I det utskickade pressmeddelandet tar HSB Skåne fram många andra positiva nyheter som har skrivits om företaget under året.
– Vi vill helt enkelt visa ägarna och medlemmarna att det finns en annan bild också, säger Sven Gudmundsson.
En av punkterna är att HSB-toppar anställt anhöriga. Bland annat har Ann Irebo, HSB:s vd anställt sin egen son.
– Vi tar in sommarvikarier som arbetar under en månad eller två och ger dem en meningsfull sysselsättning. Det har varit en princip att vi prioriterar våra egna barn och det tror jag är normalt i svenska företag, att i första hand hjälpa anställdas barn. Vi kommer titta över detta, men rent spontant har jag svårt att se att vi skulle göra avsteg där. Det är bra personalpolitik, säger Sven Gudmundsson.
Läs mer:HSB-toppen ordnade jobb åt anhöriga – huvudkontoret beskrivs som ett skräckvälde
Läs mer:Skyddsombuden fick lämna HSB Skåne – ”äntligen kommer det fram”
Läs alla artiklar om: HSB-affären
Gå till toppen