Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Istället för stranden – här lär sig unga helsingborgare att programmera

Lata dagar på stranden är inget som prioriteras av deltagarna på Summer codes i Helsingborg. De är i stället fokuserade på html, javascript och css.

Elliot Farren och Oscar Ekstrand (i bakgrunden) är två av deltagarna på Summer codes i Helsingborg. Drömmen är att kunna programmera ett eget spel.Bild: Rickard Dighammar
– Nu har du suttit och bara tittat på din bild i en kvart.
Jack Tjärnlund, 10, pekar på bänkgrannen Jakob Helgessons, 12, datorskärm där en katt iförd partyhatt pryder bakgrunden. De båda skrattar lite smått, men konstaterar samtidigt att rasten är slut och det nog är hög tid att återgå till arbete.
Jack Tjärnlund och Jakob Helgesson har båda två testat på att programmera tidigare, men vill gärna fortsätta med det.Bild: Rickard Dighammar
Vi befinner oss på E-commerce park of Sweden i Helsingborg där programmeringskursen Summer codes pågår för fullt. Fem dagar i veckan under tre veckors tid får ungdomar mellan 9 och 15 år lära sig hur de kan programmera och vidareutveckla sina kunskaper inom css, html och javascript.
Calle Norling, från föreningen Integratörerna som tillsammans med Tillsammans och Studiefrämjandet arrangerar evenemanget, berättar att programmering ofta kan vara en ganska ensam syssla. Här kan ungdomar få en chans att träffa fler likasinnade och de som annars inte kanske sysslar så mycket med programmering testa på den här sysselsättningen, förklarar han.
– Vi tror att framtiden är digital och programmering är något som alla kan ha nytta av. Vi vill få in programmeringen i vardagen och nå ut till dem som kanske inte annars normalt skulle syssla med det, säger han.
Samuel Ekberg hade aldrig tidigare sysslat med programmering, men konstaterar att han nog kommer att fortsätta med det.Bild: Rickard Dighammar
Såväl Jack Tjärnlund som Jakob Helgesson har tidigare sysslat med programmering och drömmer om att kunna arbeta med det i framtiden. Liknande drömmar återfinns hos de flesta av de tiotalet deltagare vi träffar, men för vissa är det första gången de testar på programmering.
– Jag har alltid gillat spel och så. Det känns därför kul att få testa på detta, säger kod-debutanten Samuel Ekberg, 14, som drömmer om att kunna utveckla tv- och datorspel.
Bian Al-fat, Jouman Mansour och Lian Al-fat är alla tre överrens om att det roligaste med kursen har varit att lära sig programmeringshantverket från grunden. "Det svåraste har nog varit att skriva snabbt på tangentbordet", säger Bian Al-fat.Bild: Rickard Dighammar
Att ge sig in i spelindustrin är även något som Bian Al-fat, 10, Lian Al-fat, 11, och Jouman Mansour, 9, hoppas på i framtiden.
Lian Al-Fat har tidigare testat på att programmera i skolan, men för Bian Al-Fat och Jouman Mansour är det mycket som är nytt. Men det är just att få lära sig programmerandet från grunden och att kunna skapa något i digital form som är det roligaste, poängterar Bian Al-Fat.
– Det här är också bättre än att inte göra något på hela lovet. Nu kan vi arbeta, säger hon.
– Om man inte tränar på att göra något – hur ska man då bli bättre? fyller Lian Al-fat i och berättar att hon vill kunna skapa sina egna datorspel i framtiden.
Helt i ettornas och nollornas värld blir dock inte sommaren för trion.
– Haha, nej. Innan varje träff här brukar vi alltid åka och bada, säger Jouman Mansour.
Gå till toppen